2. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Maailma muusikapärlid Pärnus

Juulis on Pärnu muusikaelu kesksemaid sündmusi David Oistrahhi festival kaheksa kontserdiga kolme nädala jooksul.

Festivali kunstiline juht Allar Kaasik: "Meie festivalil on alati olnud kaks olulist väljakutset: säilitada traditsioone ja tuua midagi uut ja intrigeerivat. Meenutame, et Eesti muusikafestivalide traditsioon sai alguse 1970. aastal Pärnus, kui tähistati Beethoveni 200. sünniaastapäeva."

Nii nagu 40 aastat tagasi, kõlab ka sel aastal Pärnus Beethoveni üheksas sümfoonia. Ettekanne saab teoks koostöös Nargen Festivaliga. Esinevad Nargen Festivali orkester, segakoor Latvia, solistid Hannah Holgersson, Annely Peebo, Oliver Kuusik ja Dominik Wörner. Lisaks kõlab Beethoveni kantaat "Merevaikus ja õnnelik sõit". Nii Beethoveni kava kui ka veel kahte muusikaõhtut juhatab Tõnu Kaljuste.

Beethoveni kõrval ka teised

Festival tähistab ka Veljo Tormise juubelit uue teose "Pilv üle kuu" kahe versiooni ettekandega, üks neist tšellole ja koorile, teine tšellole ja keelpilliorkestrile Allar Kaasiku kadentsidega.

Igal aastal on festival tellinud uue teose Galina Grigorjevalt. Seekord kõlab esiettekandes tema segakooritsükkel "Elu öö". Mõlemad uudisteosed koos Arvo Pärdi, Tõnu Kõrvitsa, Krzysztof Penderecki ja Bachi loominguga on kavas kontserdil "Johann Sebastian Bach - sajandite kaja".

Uut ja põnevat poolt esindabki sel aastal festivali peakülaline, hiljuti Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia audoktoriks promoveeritud poola helilooja Krzysztof Penderecki. Läbilõiget tema loomingust saab kuulata festivali viimasel kontserdil "Krzysztof Penderecki -jäljed Läänemere kaldal". Sealhulgas on teosed, mida pole Eestis varem kuuldud, aga ka tema ühe populaarsema teose, Poola reekviemist pärineva "Agnus Dei" uue seade esiettekanne. Tõnu Kaljuste kõrval astub sel kontserdil dirigendipulti ka Krzysztof Penderecki.

Baltimaade projekti raames on võimalik kuulata Läti helilooja Arturs Maskatsi "Lacrimosat", mis on pühendatud Estonia ohvrite mälestusele.

Festivali iga-aastase külalise, neljakordse suurte rahvusvaheliste konkursside võitja Soome pianisti Antti Siirala kavas on Sibeliuse ja Schönbergi kõrval aukohal Fryderyk Chopin tähistamaks tema 200. sünniaastapäeva.

Kaks galat ooperisõpradele

Põnevust pakuvad kaks suurt eriilmelist ooperigalat - üks neist on rõhuasetusega suurtel erinevate ajastute ooperikooridel Mihkel Kütsoni dirigeerimisel ja Tiit Made sõnalisel juhtimisel, teisel esitavad kolm sopranit Rootsist ooperipärlite töötlusi. Koos Rootsi ooperidiivade Carolina Gentle, Gabriella Lambert-Olssoni ja Katarina Böhmiga esineb Tallinn Sinfonietta Norra dirigendi Bjarte Engeseti juhatusel.

Oistrahhide dünastia mantlipärija Valeri Oistrahh, kes viimati esines Pärnus 1988. aastal, annab oma vanaisa auks autorikontserdi koos Itaalia pianisti Francesco De Zan'iga. Kavas Mozart, Brahms, Sibelius, Tšaikovski ja Saint-Saens.

Solistidena astuvad festivalil üles veel sopran Sophie Witte Saksamaalt, tenor Jin-Hak Mok Lõuna-Koreast, tšellist Jan Vogler Saksamaalt, oboemängija Pateris Endzelis Lätist ja mitmel kontserdil Allar Kaasik tšellol. Muusikakollektiividest on üks kandvamaid rolle segakooril Latvia, mitmel kontserdil mängib ka Liepaja sümfooniaorkester.

David Oistrahhi Festival 2010

5.-23. juulini Pärnu kontserdimajas ja Eliisabeti kirikus

Piletid: 60 ja 30 kr

Info: www.oistfest.ee 

Autor: Signe Sillasoo, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700