2. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: metafüüsiliste maastike lummus

Kumus avatud teemanäitus "Metafüüsilised maastikuvaated 1970. ja 1980. aastate eesti graafikas" tutvustab põgusalt, kuid sisukalt ühte tendentsi eesti graafikas.

Näitus on üleval Kumu graafikakabinetis Kumu 4. korrusel. Väikeste graafikakabineti näituste eesmärk on tutvustada Eesti kunstimuuseumi graafikakogu ja seda just kitsalt piiritletud teemade läbi.

Metafüüsiliste maastike ja motiivide meistrid olid eelmise sajandi algusest de Chirico ja Magritte, kelle looming 1970ndatel uuesti päevakorda tõusis. Lisaks, nagu ütleb näituse koostaja Elnara Taidre, põhjustas maastikuvaadete rohke viljelemise kõnealusel perioodil 1970. aastatel kerkinud huvi keskkonnateema vastu, mida võimaldas uuel tasandil teostada samal ajal esile tõusnud hüperrealismi meetodi.

Metafüüsiliste maastikuvaadete viljelejad eesti kunstis olid sel ajal Mare Vint, Illimar Paul, Marje Üksine, Kaisa Puustak, Urmas Ploomipuu.

"Ploomipuu ja Puustaku uusasjalikud kompositsioonid on karmimad ja kainemad, Vindi teosed seevastu programmiliselt stiliseeritud, poeetilised ja sümbolistlikud. Nende pooluste vahele jäävad Üksise ja Pauli tööd, mis ühendavad objektiivsust taotleva fotolikkuse ja poeetilise nägemuse," selgitas Taidre.

Metafüüsiline teos lahkub tavareaalsusest. Metafüüsilisest maastikust on abstrahheeritud kõik üleliigne ning seda iseloomustab omapärase meeleseisundi tekitamine vaatajas. Need maastikud on üksildased ja tühjad, mängitakse ruumitunnetuse ja sümbolitega.

Kaisa Puustaku ja Urmas Ploomipuu maastikud on geomeetriliselt täpselt organiseeritud, ratsionaalsed ja konstruktiivsed. Seevastu Mare Vindi ja Illimar Pauli kompositsioonidest õhkub poeetilisust ja allegooriat.

"Kõiki näitusel eksponeeritud teoseid ühendab tugev üldistusaste," ütles Taidre, "objektid piltidel ei ole enam konkreetsed asjad - hooned, puud, vaid mõjuvad visuaalsete märkidena, mis tähistavad asju ja nähtusi - arhitektuuri, loodust kui selliseid. Erineva astmega stilisatsioon muudab kujutatud objektid täiuslikeks märkideks," lisas ta

"Metafüüsilised maastikuvaated 1970. ja 1980. aastate eesti graafikas"

Kumu, Weizenbergi 34 / Valge 1, Tallinn

Näituse koostaja: Elnara Taidre

Näitus jääb avatuks kuni 5. detsembrini

Autor: Signe Sillasoo, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700