Autor: Signe Sillasoo • 2. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: tsirkus viib tagasi lapsepõlve

Rakvere teatri "Kadunud tsirkus" torgib teatripubliku hinges, paneb mõtlema lapsepõlve, täitunud või luhtunud unistuste, hirmude ja aja kulgemise peale.

Üllar Saaremäe lavastatud ning Tõnis Mägi, Bonzo, Alo Kurvitsa, Peeter Tammearu, Kärt Johansoni ja veel mitmete maha mängitud "Kadunud tsirkus" tirib päevavalgele kangelaste lapsepõlveaja täis unistusi, soove ja normidele vastuastumist. Ja teeb seda tsirkuses, kohas, kus klounid naeravad publiku ja iseenda üle, kus inimesed mustkunstnikel ennast ametlikult ja avalikult tüssata lasevad ja kus sangarlikkuse etaloniks on köietantsijad, veidrikud ja läbi põlevate rõngaste hüppavad lõvid. Tsirkus missugune.

Kõige selle iroonilise taga on aga üsnagi mõtlemapanev lugu. Selle tsirkuse kangelased pole suurte masside ovatsioonide saatel edu nautiv kamp. Pigem vastupidi, nende teed tsirkusesse on juhtinud kibestumus, pettumused ja luhtunud unistused, mis publiku silme ette väikeste lookestena maalitakse. Üles astuvad alkoholi küüsi langenud karu, kõrgust kartev köietantsija, valesid vihkav mustkunstnik, kibestunud tsirkuse direktor, habemega naine, dramaatiline sebra ja kaks klouni - Saks (Tõnis Mägi) ja Bändzo (Bonzo).

Viimased on etenduses moraliseerivad tegelased, kes laulude ning väga täpselt valitud mono- ja dialoogide saatel tsirkuserahvast ajas tagasi vaatama ning oma unistusi ja soove meenutama suudavad meelitada. Ka peeglisse, millel on etenduses sügavam tähendus, heidetakse pilk ja vaadatakse endale kordki ausalt otsa. Ja sedasama teeb ehk ka publik, vähemalt korraks, kes rohkem, kes vähem.

Lisaks rohkearvulistele aforismiraamatutesse sobivatele tsitaatidele lummas etendus ka muusikalise poolega. Tõnis Mägi ja Bonzo ning Kaduviku Orkestri esitatud palad olid kui kirss koogi peal, põimisid üksikud lood, mis ehk etenduse esimeses vaatuses liialt venima ja laiali lagunema kippusid, taas tugevaks tervikuks kokku.

Ja lavastuse rohked kõrvalliinid ainult rikastavad etendust. Rõhuvad inimeste erinevustele ning ka ühisele. Jutustavad erinevatest unelmatest, luhtumistest ja põdemistest. Heast ja halvast, tavalisest ja tavapäratust, hirmudest ja julgustükkidest. Sellest, kuidas lapsepõlves on unistamine kergem ja unistused suuremad, täiskasvanuks saades aga ununenud või nii ebareaalsena näivad.

"Kadunud tsirkus - mälestus olemata eilsest"

Rakvere Spordikirikus

Lavastaja: Üllar Saaremäe

Osades: Tõnis Mägi, Bonzo, Alo Kurvits jmt

Esietendus 17. juunil

hinnang: 8

Etendusi mängitakse 9. juulini

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700