Autor: Signe Sillasoo • 2. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna lõppeb üks ajajärk Eesti interneti ajaloos

Täna südapäeval lõpetas EENet riigitähisega domeeni .EE registreerimistaotluste vastuvõtmise, juba homsest vastutab Eesti Vabariigi interneti-identiteedi eest Eesti Interneti Sihtasutus.

Esmaspäeval, 5. juulil, kell 12.00 alustatakse uute .EE domeenide registreerimist juba värskete domeenireeglite järgi. Eesti suurim domeenide registreerija Zone.ee on uutele domeenireeglitele vastavate taotluste vastuvõttu juba alustanud, pakkudes registreerijatele võimalust oma registreerimistaotlus ettevõttele esitada juba enne esmaspäevast tormijooksu.

“Oleme mõne päevaga võtnud vastu rohkem .EE registreerimistaotlusi, kui tavaliselt registreeritkse ühes kuus. Hea meel on tõdeda, et väga paljud Eesti ettevõtjad on meie teavitusi kuulda võtnud ja oma ettevalmistustöö juba ära teinud,” kiitis operatiivselt reageerinud registreerijad Zone.ee tegevjuht Martti Varik.

“Taotluseid, mis oleks selgelt spekulatiivse iseloomuga on väga vähe, võrreldes mõne varasema tippdomeeni käivitamisega. Ettevõtted soovivad registreerida domeene kaubamärkidele ja ärinimedele, mis seniste reeglite tõttu on Internetis esindamata olnud. Eraisikud kasutavad võimalust, et taotleda oma nimele või perekonnanimele vastavat domeeni, et siduda oma digitaalne identiteet lahti teenusepakkuja internetiaadressist. Taotluste üldine tase on meeldivalt kõrge,” hindas Varik.

Muudatused, mida esmaspäevast kehtima hakkavad uued domeenireeglid endaga kaasa toovad, on järgmised:

•  lisaks ettevõtjatele saavad ka eraisikud hakata endale domeene registreerima;

•  ettevõte või eraisik saab endale registreerida mitu domeeni, registreeritavate domeenide arv ei ole enam piiratud;

•  domeenide registreerimise võimalus avaneb välismaistele registreerijatele;

•  domeeni registreerimine muutub tasuliseks;

•  domeeni registreerimine muutub tähtajaliseks, registreerimisperioodi pikkuseks on 1 aasta.

Tippdomeeni reformi käigus peavad oma olemasolevad domeenid ümber registreerima ka kõik senised domeeninimede omanikud, täna on Eestis registreeritud ca 80 000 domeeninime. Ka nendele hakkab kehtima aastatasu. 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700