Autor: Signe Sillasoo • 9. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa paneb oma pangad proovile

Kõik Eestis tegutsevad suured Rootsi pangad on Euroopa pankade nimekirjas, mis peavad läbi mängima kriisistsenaariumi, tõestamaks oma vastupidavust võimalikele šokkidele.

Testi eesmärk on taastada turgude usaldus Euroopa pankade vastu, mille tervise on küsimärgi alla seadnud Euroopa nn perifeeriariikide võlakriis.

Kriitikute sõnul on Euroopa testide tingimused senise info põhjal liiga leebed.

Nii Swedbank, SEB, Nordea kui ka Rootsi pankadest veel ka Svenska Handelsbanken on Euroopa pangandusjärelevalve komitee CEBS sel nädalal avalikustatud nimekirjas. Kokku on selles 91 panka - teiste seas Hispaania ja Saksamaa regionaalsed pangad, kus turud kahtlustavad tõsiseid probleeme.

Uus langus ja uued pinged

Must stsenaarium tähendaks olukorda, kus Euroopa majandus läheb uuesti langusesse, jäädes 3 protsendipunkti võrra alla Euroopa Komisjoni prognoosile, ning kus võlakirjaturul tekivad taas sarnased pinged, mis viisid mai algul 750 miljardi euro suuruse kriisipaketi loomiseni.

Pankade probleemidest on märku andnud nii suur huvi Euroopa Keskpanga erakorraliste likviidsuslaenude vastu, kommertspankade raha parkimine Euroopa Keskpanka kui ka rahaturu intressimäärade kasv. Viimast ei tule siiski tõlgendada rahapoliitilise signaalina, ütles eile Euroopa Keskpanga juht Jean Claude Trichet. See on pankade valik, vajadusel on neil jätkuvalt võimalus keskpangast piiramatult laenu saada, kinnitas ta.

Pankade koormustestid peaksid olema usaldusväärsed, piisavalt informatiivsed ning kohe teada andma ka lahenduse, mis saab siis, kui mõni pank testi ei läbi. Vastasel juhul võivad testid olukorra hullemaks ajada, hoiatavad analüütikud.

Trichet jättis eile vastamata küsimusele, kas vajadusel võiks käiku minna maikuus IMFiga kahasse loodud ELi kriisiabi fond. Küll aga soovitas ta pankadel kasutada kõiki võimalusi kapitalibaasi tugevdamiseks, sealhulgas riiklike tugiprogrammide pakutavat, et katsumusteks valmis olla.

Testide leebus kriitika all

Juba kostub nurinat, et võimalike kahjude osas, mis pankadele võivad osaks langeda seoses Euroopa riikide võlakirjadega, on testi tingimused liiga leebed.

Informeeritud allikate sõnul tuleb testides arvestada võimalusega, et Kreeka võlakirjade väärtusest tuleb maha kanda 17% ning Hispaania võlakirjade väärtusest 3%. Turg rehkendab aga, et Kreeka võlakirjadesse paigutatud rahast riskivad investorid kaotada enam kui kolm korda suurema summa ehk 60%.

"See ei ole stressitest," ütles agentuurile Bloomberg Londoni Evolution Securitiesi analüütik Jaap Meijer. "See on võlakirjade praegune väärtus." Trichet soovitas kriitikaga oodata 23. juulini, mil testide tulemused avalikustatakse.

"Euroopat ei maksa alahinnata ega liiga pessimistlik olla," ütles Trichet, pidades silmas nii piirkonna majandusnäitajad, ELi instantside võimet teha raskeid otsuseid kui ka eurooplaste meisterlikkust jalgpalliväljakul.

TASUB TEADA

Euroopa Liit plaanib avalikustada 91 panga (65% Euroopa pangandussektorist) koormustesti tulemused.

Koormustest kaalub muu hulgas võimalikke ohte investeeringutest Euroopa riikide võlakirjadesse, ehkki suurte kahjumitega on riskantne rehkendada - Euroopa liidrid on korduvalt kinnitanud, et ükski euroala riik võlakohustusi täitmata ei jäta.

2009. a lõpu seisuga olid Euroopa riikide pangad laenanud Kreekale, Itaaliale, Portugalile ja Hispaaniale kokku 2,29 triljonit dollarit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700