13. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KUIDAS käituda pärijarollis?

Kui jäädavalt lahkub lähedane isik, jäävad kehtima tema sõlmitud lepingud või võetud kohustused, millega peavad toime tulema leinavad pereliikmed või sugulased.

"Enne pärimistunnistuse väljastamist on lahendused ajutised," rääkis Swedbanki juriidilise divisjoni juht Riho Roopõld ning lisas, et kuigi pärijarolli kohe täitma asuda ei saa, võiks siiski esimesel võimalusel krediidiasutust juhtunust teavitada.

Panga jurist Dmitry Kuravkin lisas, et panka võib teavitada ka telefonitsi, misjärel saab asutus ise rahvastikuregistrist info paikapidavust kontrollida ning vastava kande olemasolul pole surmatunnistusega kohaletulek vajalik.

Et asjad pärast lähedase surma lihtsamini aetud saaks, soovitavad notarid teha testamendi. "Näiteks võivad abikaasad või kooselavad partnerid teha vastastikuse testamendi," rääkis Notarite Koja tegevdirektor Eve Strang. Koja jurist Kaitti Persidski lisas, et ajalist võitu see pärimismenetluses anda ei pruugi, kuid võib lihtsustada pärimise protsessi.

Notari kandidaat Siret Paavel-Margna juhtis tähelepanu, et pärandvaraga seonduvate õiguste realiseerimisel ja kohustuste täitmisel on oma kindel järjekord, mida rikkuda ei tasu, sest see võib kaasa tuua isikliku vastutuse teiste võlausaldajate ees. "Näiteks SMS-laenu andja nõuab sult raha ja sa annad alla, maksad ära ning vastutad pärast oma isikliku varaga teiste võlausaldajate ees, mistõttu tasub enne võlgade maksma hakkamist uurida, kuidas see käib," selgitas Strang.

Oma õiguslikud ja juriidilised suhted tasub korras hoida. "Kui ei olda enam koos või elatakse juba uute inimestega ühe katuse all, on mõistlik abielu lahutada," ütles Persidski, nentides, et inimese surma korral võib juhtuda, et pärijaks osutub seaduslik abikaasa, kuigi tegelikult jagatakse eluaset ja peret juba pikalt uue inimesega. Strangi sõnul ei pea rahumeelse abielu lahutamise ja vara jagamise korral kohtusse pöörduma, sest abielu lahutamise õigus on ka kõikidel notaritel.

Tasub teadaPärandvaraga seotud kohustused

1. Pärandaja matused, tema pereliikmete ülalpidamise, pärandvara valitsemise ning sellele inventuuri tegemise kulud

Tasutakse alati esimeses järjekorras.

2. Võlausaldajate nõuded

Teises järjekorras rahuldatakse üleskutsemenetluses tähtaegselt esitatud pärandaja võlausaldajate nõuded ja inventuuri käigus väljaselgitatud nõuded. Pärandaja kohustuste täitmist ei või pärijalt nõuda enne pärandi vastuvõtmist

3. Annakud

Kolmandas järjekorras täidetakse annakud (kui pärandaja ei ole testamendis isikule määranud kogu oma vara või selle mõttelist osa, vaid teatud varalise hüve), sihtkäsundid ja sihtmäärangud.

Kui pärija täidab kohustused muus kui eeltoodud järjekorras või eelistab kohustuse täitmisel üht võlausaldajat teisele, vastutab ta seeläbi ülejäänud võlausaldajatele tekitatud kahju eest isikliku varaga.

Millest alustadaKrediidiasutuste informeerimine

Inimese surmast saab krediidiasutusi informeerida telefoni teel, misjärel kontrollitakse info paikapidavust rahvastikuregistrist. 1. juulist 2010 on kanded rahvastikuregistrisse oluliselt operatiivsemad.

Pärimismenetlus

Pärimise vormistamiseks teeb pärija notari juures avalduse.

Menetluse algatamise õigus on pärijal, pärija võlausaldajatel ning teistel pärandvara suhtes õigusi omavatel isikutel.

Pärandvara moodustavad kõik pärandaja õigused ja kohustused, mis lähevad pärijale üle pärandi avanemise hetkest.

Pärimisavalduse tõestamiseks tuleb pärimismenetlust läbiviivale notarile üldjuhul esitada pärandaja surmatunnistus, pärija isikut tõendav dokument (pass või ID-kaart), sugulust, abielu jms tõendavad dokumendid (seadusjärgsel või sundosa pärimisel), testament (kui see on pärijal olemas) ja muud dokumendid, mis on vajalikud pärimisõiguse tõendamiseks. Lisaks andmed pärandajale kuulunud vara ja teiste võimalike pärijate kohta.

Pärimistunnistus

Kuigi pärand läheb pärijale üle automaatselt, on pärimisõiguse tõendamiseks vajalik pärimistunnistus.

Enne selle saamist ei saa lahkunu õiguste ja kohustustega teenusepakkuja ees midagi ette võtta.

Tunnistuse väljastab notar pärast pärimismenetlust, kui on kindlaks tehtud kogu pärijate ring ning pärimisõigused on piisavalt tõendatud.

Samas oleks otstarbekas kolmanda isikuna täita mõningaid kohustusi, näiteks, kui kadunu lähedane elab ühises korteris/majas või on leping näiteks kommunikatsiooniteenuste eest kadunu nimel, siis võiks kaaluda kuumaksete tasumist kolmanda isikuna, vastasel juhul võib lepingu partner lepingu üles öelda.

Hind

Pärimisega seotud notari tasud käibemaksuta

pärimismenetluse algatamise avalduse tõestamine 1000 krooni

pärandi vastuvõtmise avalduse tõestamine 1020 krooni

pärandist loobumise avalduse tõestamine 100 krooni

pärijate väljaselgitamine ja pärimistunnistuse väljastamine 1600 krooni

pärimisseaduses sätestatud üleskutsemenetluse läbiviimine 400 krooni

testamenditäitja ülesande vastuvõtmise või ülesandest loobumise avalduse tõestamine 200 krooni

testamenditäitja tunnistuse väljastamine 200 krooni

pärija õiguste ja kohustuste kohta täiendavate järelepärimiste tegemiseks avalduse tõestamine 200 krooni

sundosa saaja tunnistuse väljastamine, kui sellel ei märgita sundosa summat 200 krooni

Osalused

Pärandvaraks saadud aktsiad või osakud ei taga automaatselt firma juhtimisõigust, vaid kõigest omaniku õigusi.

Pärimistunnistus ei taga automaatselt ligipääsu lähedase firma kontodele, vaid selleks peab pärija olema firma juhatuse liige või volitatud esindaja.

Kohtu kaudu saab kiirendatud korras määrata pärijat firma juhatuse liikmeks.

Inventuur

Kui ilmneb, et pärandvarast ei piisa pärandaja võlausaldajate nõuete rahuldamiseks, võib pärija kolme kuu jooksul pärast võlgadest teadasaamist esitada notarile inventuuri nõude.

Inventuuri tegemiseks võib soovi avaldada ka muudel juhtudel)

Inventuuri korral vastutab pärandi saaja pärandaja võlgade eest päranduseks saadud vara väärtuses.

Notar määrab kohtutäituri pärandaja vara ja kohustuste kindlaks tegemiseks.

Notar on kohustatud tegema päringud kõikidesse krediidiasutustesse.

Soovitas on paluda teha päringud panka, kindlustusse ja liisingufirmasse eraldi, kuna tegemist on eraldiseisvate juriidiliste isikutega, kes üksteise eest infot anda ei saa.

SMS-laenu andjad ei kuulu kohustuslike päringute saajate hulka, kuid sinna päringu tegemist saab notarilt ja kohtutäiturilt paluda.

Inventuuri tegemise tähtaeg on 2-3 kuud.

Pangatehingud

Enne pärimistunnistuse esitamist ei saa pank lahkunu lähedastele anda infot lahkunu rahalise seisu, tema kehtivate lepingute ja muude kohustuste kohta, kuna pangad ei tohi tekitada olukorda, kus konfidentsiaalne info satub valedesse kätesse.

Kestvuslepingud, nagu laen ja liising, otse- ja püsikorraldused, jäävad inimese surma järel kehtima.

Isikuga otseselt seotud lepingud, nagu pangakaart, volitus, internetipanga kasutusõigus, kaotavad isiku surmaga kehtivuse.

Alaealise pärija korral peab tema esindaja taotlema kohtu luba pärandi välja maksmiseks pärandaja kontolt.

Pangad väljastavad vastu tulles lähedaste soovile lahkunu kontolt kuni 15 000 krooni matuseraha tingimusel, et see raha seal on ning puuduvad kohustused.

Kui matuserahaks väljastatud raha otstarbekalt ei kasutata, kohustub inimene selle maksma pärijatele, kes matuse kulud reaalselt kandsid.

Pane tähele

Korrasta oma õiguslikud ja varalised suhted (nt lahuta abielu, kui ei elata koos või elatakse uue kaaslasega).

Oma infot lähedase inimese kohustuste kohta (kas tema vara hulk ületab kohustusi või vastupidi).

Pärandist loobumise avalduse võib esitada 3 kuu jooksul pärast pärandaja surmast ja pärimisõigusest teada saamist, muidu loetakse pärand automaatselt vastu võetuks. Õigeaegne loobumine võib olla väga oluline, kui pärandi suurema osa moodustavad võlad.

Autor: Signe Sillasoo, Kadrin Karner

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700