Autor: Signe Sillasoo • 14. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased teavad jumalate joogist rohkem kui naabrid

Turu-uuringufirma RAIT korraldatud viinamarjasortide tundmise uuring Eestis, Lätis ja Leedus näitas, et eestlased valdavad teemat oma naabritest vähemalt kaks korda paremini.

Kolme Balti riigi linnaelanike seast, kellel paluti loetleda tuntud viinamarjasorte, nimetas 40% Eesti, 35% Leedu ja 29% Läti veinijoojatest vähemalt ühe. Lisaks teadsid eestlased ja lätlased rohkem eri viinamarjasorte kui leedulased.

Populaarseimat viinamarjasorti Cabernet mainis 13% eestlasi, 6% leedulasi ja 4% lätlasi. Viimased nimetasid kõige sagedamini (6%) Rieslingi viinamarju. Punaseid viinamarju Merlot teab uuringu andmetel 10% Eesti veinitarbijatest, leedulaste ja lätlaste puhul on see osakaal kummalgi 5%. Valged viinamarjad Chardonnay sattusid 8% Eesti ja 2% Läti vastajate loetellu, leedulaste seas jäi see protsent aga alla ühe.

Viinamarjasortide asemel nimetas 13% leedulastest, 10% lätlastest ja kõigest 4% eestlastest veini liike (punane, valge, vahuvein) või konkreetseid veinisorte.

„Kõrge veinikultuuriga Skandinaaviast mõjutatud Eesti veiniturg on Läti ja Leeduga võrreldes ostjate teadlikkuselt mitu sammu ees. Põhjamaadel ei olnud aga samuti iidseid veinijoomise traditsioone, seepärast võivad mahajäänud naabrid neile lähimate aastakümnetega edukalt järele jõuda,“ väidab uuringu tellinud firma Mineraliniai vandenys (MV) peadirektor Marijus Cilcius.

Uuringu põhjal on veini tarbimine kolmes Balti riigis sarnane — 60% lätlastest, 59% eestlastest ja 57% leedulastest ostab veini. Joogi asjatundjaks peab end 8% Eesti veiniostjaist, sama palju lätlasi ning 6% Leedu veinisõpradest. 33% leedulasi, 31% eestlasi ja 23% lätlasi arvab end veinist üht-teist teadvat. 47% lätlasi, 50% leedulasi ja 56% eestlasi vastasid, et neil puuduvad teadmised veini kohta ning nad teevad ostes juhusliku valiku.

„Eestlaste teadmised veinisortide kohta on ilmselgelt paremad kui naabritel, kuid nad hindavad end kriitilisemalt. Siin oli tunduvalt suuremal osal vastajaist (22%) oma veiniteadmisi raske hinnata,“ ütles Cilcius.

Uuringuettevõtte RAIT küsitlus toimus aprillis ja mais personaalintervjuu vormis. Leedus küsitleti 666, Lätis 7673 ja Eestis 767 linnaelanikku vanuses 18—74 aastat. 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700