14. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PUHKUS: Maitsev puhkus loodustalus

Tee- ja maitsetaimede kasvatamisele pühendunud Süvahavva Loodustalus saab teha talutöid, õppida käsitöövõtteid, külastada kohalikku villavabrik-muuseumi ning läheduses asuvaid Võhandu jõe liivakivipaljandeid.

Kes tahab Süvahavvale ööbima jääda, võib arvestada lisaelamustega. Talu tegeleb elamusmajutusega ning vastavalt kokkulepetele on külastajate teenistuses nii metsamaja, telkimisplats, lakk kui ka koobas-suitsusaun.

Süvahavva Loodustalu plussid, mis talupuhkuse meeldivaks teevad, on privaatsus, ilus loodus ning tegutsev talu - seal on taimekasvatus ning loomad. Talu elab oma igapäevast elu ning see, et ta ühtlasi matkajaid ning elamusteotsijaid võõrustab, tema argipäeva oluliselt ei muuda.

"Eripära on see, et me pole suunanud oma tegevust massturismile. See tähendab seda, et samal ajal võtame vastu maksimaalselt kaks gruppi - üks grupp telkimisväljakule ja teine metsamajja. Majutused on eraldatud," rääkis talu perenaine Reet Pettai.

Pererahva sõnul jagub Süvahavval tegevust mitmeks päevaks, loomulikult sõltub pühendumine inimesest. Levinumad on külastused, mis kestavad üks kuni kolm päeva. "Siin saab teha enam levinud talutöid, käsitööd, matkata ja "juhe seinast väljas" puhata," rääkis perenaine talupuhkuse juurde kuuluvast.

Kellel on huvi tee- ja maitsetaimede vastu, saab Süvahavval kena võimaluse kohapeal taimekasvatusega tutvuda ning õppida taimeteesid valmistama. Süvahavva Loodustalu kollektsioonaias kasvab kuuskümmend kolm sorti tee- ja maitsetaimi.

Lisaks neile leiab kultiveeritavat põldu pool hektarit, sellele lisandub aga veel viisteist hektarit looduslikku ala, kust taimi saab korjata.

Käsitööhuvilised võivad teha ekskursiooni samas külas asuvasse jätkuvalt töötavasse villavabrik-muuseumi ning õppida Süvahavva Loodustalus käsitööd tegema. Talu spetsialiteet on käsitsi kootud koeravillaga kudumid.

Kõigile huvilistele korraldab Süvahavva Loodustalu igasuviseid käsitööpäevi, mis keskenduvad erinevatele töövõtetele. Tänavuse esimese avaliku käsitööpäeva teema oli vill ning see, mida villast teha annab. Teise, 1. augustil toimuva käsitööpäeva teema on aga lõng ja lõngast valmistatud tooted.

Kuna talu asub Võhandu jõe maastikukaitsealal paiknevate liivakivipaljandite vahetus läheduses, on see hea algus matkale puutumatus looduses. Loodusgiidi saab soovi korral talust kaasa.

Samuti leiab talust ka oma sepa, kes sepistab ilusaid asjakesi, mida võib mälestusesemeks kaasa osta. Ehkki valik ulatub seinast seina, keskendub Süvahavva talu siiski kõige seast taimekasvatusele, pärast seda tuleb kõik muu.

"Esikohale pole me ise otseselt seadnud mitte ühtegi tegevust. Aja jooksul on välja kujunenud, et esikohal on taimekasvatus. Teisele kohale tuleb käsitöö, sest kohapeal on olemas küla villavabrik ja inimesed, kes valdavad erinevaid käsitööoskusi. Kolmas koht jääb elamusturismile," rääkis Pettai.

Süvahavva Loodustalu

Süvahavva küla, 64220, Põlva maakond, talu asub Võhandu jõe maastikukaitsealal

Talu pakub elamusmajutust, giiditeenust, ekskursioone taimeaeda, villavabrikusse ja loodusesse

Kontakt: perenaine Reet Pettai, tel 506 1323      

Noorperenaine Kai Pettai, tel 5199 7008, www.syvahavva.ee

Hinnad: Ekskursioon taimeaeda 35/15 kr, ööbimine talus alates 55 kr

Tasub teada

Süvahavva Loodustalu ümbritsevad maad on tunnustatud maheviljelusala. Süvahavva Loodustalu OÜ omab kvaliteedimärke: öko märk, Põlvamaa rohelisem märk. Põllumajandus ja töötlemine on tunnustatud mahena. Turismis järgitakse ökoturismi mõõdupuid.

Süvahavva Loodustalu on oma nime saanud küla järgi. Talu on rajatud 19. sajandi lõpus. Kõik hooned pärinevad eelmise vabariigi ajast. Kuna talu järjepidevus katkes, siis ostis praegune perenaine naabertalu, et olla vanematekodule lähedal. Praegust "ajaarvamist" võib lugeda aastast 1997.

Vaid paarisaja meetri kaugusel talust asuvad Võhandu kaunimad paljandid ja koopad.

Autor: Signe Sillasoo, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700