16. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: ühiskondlikud kokkupõrked kunstisaalis

Eesti Kunstnike Liidu tänavune aastanäitus "Vastandumised" uurib nii ühiskondlikke kui ka hingelisi kokkupõrkeid vaenulike ja vähem vaenulike emotsioonide ajel.

Näituse pealkiri tekitab ootusärevust. Vastandumine on alati seotud väga laia võimaluste ringiga, poliitikast kultuurini, üksikinimesest suurte ühiskondlike gruppideni, tühisest konfliktist rahvarohkete väljaastumisteni.

Kuid oodates kriitilist ja teravat vastandumist aastanäituselt, tuleb kahjuks pettuda. Ühiskondlikest protsessidest lähtuvaid töid küll on, kuid paraku jääb nende esitus pigem tagasihoidlikuks või lihtsameelseks. Samas võib selgitada konfliktipõhiste tööde puudumist juba mõnda aega kestnud sotsiaalse kunsti esiplaanil figureerimine eesti kunstimaastikul, mis on ehk osaliselt süvendanud soovi rõhutada seekord pigem puhtkunstilisi ja hingelisi väärtuseid.

Näitusesaali sisse astudes tabab hetkeline nõutus, kunstihoone ruumidest on võetud absoluutne maksimum ja rohkemgi. Nagu ikka on tööde arvukus ja kokkusurutus mõnele teosele, installatsioonile kasuks, kuid enamikule mitte.

Siiski saab välja tuua mõned tööd, mis teiste seast paremini esile tõusevad. Rauno Thomas Moss ja Valeri Vinogradov tsiteerivad vanu meistreid: vene 20. sajandi alguse avangardi voolu suprematismi ja 1960ndatel esile tõusnud kontseptualismi Joseph Kosuthi näol.

Nelly Drellilt on näitusel maal "Saint Michael", mis meenutab vene kaasaegse ja palju kõlapinda tekitanud kunstirühmituse AES+F barokset, kuid külma kujundikeelt.

Siim-Tanel Annuse "20. sajandi poeesia. Molotov-Ribbentrop I" jätkab juba varem alustatud reljeefmaali tehnikaga, akrüülis maalitud tekstiga. Poliitilise lastetoa mäng stiilis "sulle-mulle", mille tulemuseks oli otsustavate tagajärgedega geopoliitiline Euroopa ümberkorraldamine, on Annuse käsitluses leidnud stiliseeritud roosa mannavahu ilme.

Mainimata ei saa jätta ka Laurentsius & Co kaksikportreesid "Brita" ja "Piret", millest ühe raamile on autoriplaadile graveeritud "Che Burashka".

Aastanäitustel on ikka olnud nii, et esinevad peamiselt hästi tuntud nimed ja neile lisaks käputäis vähemaktiivseid või tagaplaanile jäänud kunstnikke. Väga noori kunstnikke, kel veel haridusteegi pooleli, on olnud vähe või üldse mitte. Õnneks pole seekordse "värske vere" Gerli Kondi töö kohta midagi halba öelda. Tema "Grupid" on teostatud vahepeal väga populaarseks muutunud trafaretikunsti stiilis ehk šabloonimaalina.

Eesti Kunstnike Liidu X aastanäitus "Vastandumised"

Tallinn Kunstihoone, Vabaduse väljak 6, Tallinn

Näitus jääb avatuks kuni 25. juulini.

Kuraator: Enn Põldroos

Kujundaja: Jaan Elken  

Autor: Signe Sillasoo, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700