19. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KUIDAS valmistuda, et euro elu segi ei lööks?

Lisaks kindlustundele toob uuel aastal kehtima hakkav euro muutusi nii eraisikute kui ka ettevõtjate ellu. Kuna üleminekukurss sai möödunud nädalal selgeks, saab vajalikud muudatused nüüd lõpule viia.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhi Siim Raie sõnul on ettevõtjate murekohaks kahenädalane paralleelvaluutade kasutamise periood jaanuari alguses ning väike-keskmise suurusega firmade juhtide võimalik vähene informeeritus euroteemal.

"Ei maksa alahinnata inimeste uudishimu uue raha vastu," selgitas Raie. "Paralleelrahade kasutamisel on 1. jaanuar on küll laupäev ja 2. jaanuar pühapäev, kuid näiteks Slovakkia kogemus näitas, et inimeste huvi on uue vastu suur ja viie päeva jooksul vahetati seal 80 protsenti rahast. Näiteks soovitakse kroonidega makstes tikutoos osta, nõudes tagasi eurosid."

Ettevõtjatele valmistavad uuele valuutale üleminekul Raie sõnul peavalu peamiselt tehnilised küsimused, mis üleminekukursi kinnitamisega vastused saavad.

"Mure on pigem nende ettevõtete pärast, kes ei kuulu ei kaubanduskotta ega mõnda teise erialaühendusse ega ole ka omavahel tihedalt seotud," kommenteeris Raie Eesti ettevõtjate valmisolekut eurole üleminekuks.

Lisaks tahaks Raie väike- ja keskmise suuruse firmade juhtidele südamele panna, et juhid ise euroteemaga end kurssi viiks.

Rahateemat ei tohiks vaid raamatupidaja õlule panna, sest raamatupidaja puutub küll kokku firma rahavoogudega, ent tihti näiteks kliendiga tal kontakti ei ole.

Osa valmisolekust moodustavad ka riigi IT-süsteemide valmisolek ja töötamine, mis sujub rahandusministeeriumi kantsleri Tea Varraku sõnul plaanipäraselt.

"1. juuli seisuga olid valitsusasutuste infosüsteemid valmis kolme erandiga: maksu- ja tolliameti, siseministeeriumi ning sotsiaalkindlustusameti IT-süsteemid peavad olema valmis 1. novembriks," täpsustas Varrak.

Olulised kuupäevad

II poolaasta 2010

pangaliit korraldab koos pankadega kroonimüntide kokkukogumise kampaania.

10 päeva enne aastavahetust

maksuhaldur maksuvõla ajatamise graafikuid enam ei väljasta.

01.01.2011

päev ehk Eesti eurole ülemineku päev. Konventeeritakse pangakontodel olevad summad ja alustatakse kroonide vahetamist eurodeks.

01.-15.01.2011

kahenädalane paralleelkäibe aeg -kroon ja euro on sularahas kauplustes võrdsed maksevahendid, maksta saab nii eurodes kui ka kroonides, vahetusraha tuleb tagasi anda eurodes.

kuni juuni lõpp

ehk 6 kuu jooksul europäevast vahetavad krediidiasutused sularahakroone eurodeks teenustasuta. Juuni lõpuni peab hindu kahes vääringus kuvama.

Autor: Rivo Sarapik, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700