Autor: Signe Sillasoo • 20. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kroonid hävitatakse kahe aasta jooksul

Pärast euro tulekut hävitatakse käibelt kaduvad Eesti kroonid ja sendid kahe aasta jooksul.

Eesti Panga sularaha- ja turvaosakonna juhataja Rait Roosve ütles ERR-i raadiouudistele, et pärast 1. jaanuari kogutakse Eesti kroonid ja sendid kokku ning tuuakse keskpanka.

"Pangatähed me kontrollime üle ja pärast seda hävitame Eesti Pangas. On olemas vastav masin, mis lõikab pangatähed peenikesteks tükkideks," märkis Roosve.

Müntidega on asi mõnevõrra keerulisem. "Mündid kaaluvad palju ja neid on ringluses hästi palju. Aga põhimõtteliselt on skeem samasugune - me kogume nad Eesti territooriumil kokku, loeme üle, deformeerime nad erilisest valtsaparaadist läbi lastes ja pärast seda rahvusvahelise enampakkumise läbi müüme need maha," selgitas Roosve ja lisas, et väga suure tõenäosusega valmistatakse neist ka tulevikus münte.

Kuigi pangatähtedest järele jääv praht on orgaaniline ning kõduneks looduses, kasutatakse seda soojatootmisel ehk põletatakse ära.

Roosve sõnul on praegu sularaha ringluses 9,4 miljardi krooni väärtuses ja sellest umbes 98% on pangatähed. "Pangatähtedest enamik tuleb tagasi arvestades nende väärtust. Müntide hajuvus on suurem ja tagasituleku protsent selle võrra väiksem. Müntide puhul me rehkendame umbes 500-600 tonni müntidega, mis tuleb üle lugeda ja deformeerida. Pangatähtede puhul on tegemist kümnete miljonite pangatähtedega," rääkis ta.

"Oleme planeerinud raha ülelugemise ja hävitamise perioodiks maksimaalselt kaks aastat, sest muud tööd tuleb ju ka teha. Väga suur töö on," märkis Roosve.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700