21. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PUHKUS: Pangatuur meelitab saart avastama

Kui Saaremaa pangad oma reisisihiks võtta ning üritada tõesti neile kõigile silm peale visata, kipub sellele kuluma terve puhkuseaeg.

Saaremaa rohkem kui viieteistkümne panga hulgas on uhkemaid ning vähemuhkeid, väga tuntuid ning vähekülastatavaid. Ilus suvine mereäärne loodus, mis kutsub peatuskohtades algselt plaanitust veidi kauem viibima, tervitab aga igal pool.

Enamasti ainus pank, mida jõuavad vaatama organiseeritud turismigrupid, on Panga pank. See muljetavaldav koht on arvatud Saaremaa kolme kaunima "must see" turismiobjekti hulka - ülejäänud kaheks nimetab Panga panga infotahvel Kaali meteoriidikraatrit ning Angla tuulikuid - ning selle ümbrus on tihti üle rahvastatud.

Pank ise on uhke ning Lääne-Eesti saarte kõrgeima rannajärsakuna on ta kahtlemata vaatamist väärt. 20 meetri kanti ühtlaselt kõrget paeastangut jagub piki mereäärt kulgema kolm kilomeetrit järjest. Põnevust lisab teadmine, et lisaks kahele veepiirist kõrgemal vaadeldavale astangule annab veealune kolmas panga absoluutmõõtmetele veel 10-12 meetrit juurde.

Panga pangale rajatud vaatetornist paistab kätte Saaremaa kaugenev rannajoon. Vaatepilt on kena ning seda meeldivam, mida väiksem turistidehord vaatetorni parasjagu vallutab.

Suured elamused väikestest kohtadest

Enne Saaremaale jõudmist tasub peatus teha juba Muhu saarel Üügu panga juures. Kui suund on Saaremaale, siis nõuab ettevõtmine peateelt küll kõrvale põikamist, kuid tulemus tasub vaeva.

Mõõtmetelt pole Üügu pank kuigi mastaapne - vaevalt poole kilomeetri pikkusel pangal on kõrgust seitse meetrit - kuid tema ainulaadsuse tagavad ebaühtlases pangaseinas asuvad suuremad ja väiksemad koopaid. Kuna pank asub rannikust veidi sisemaa pool, on see kenasti vaadeldav jalamilt - omadus, millega suur jagu otse merest kerkivaid panku hiilata ei saa.

Isegi Panga panga massiivset paekivimüüri saab mereäärsest küljest mugavalt uurida vaid juhul, kui jätkub julgust amatöörronijate järsakule jäetud köit mööda alla ning pärast jälle üles turnida. Sedagi vaid tingimusel, kui õnnestub piki panga serva uidates vastav köiejupp üldse üles leida.

Teine variant on sooritada pangajärsaku ning mere vahelisele rannaribale jõudmiseks kilomeetritepikkune jalgsimatk mööda kallast.

Muhu saarel on veel teinegi pank, Püssina pank. Pikkust on selgi poole kilomeetri ringis, kõrgust ja efektsust aga veidi kasinamalt kui Üügu pangal.

 

Pangad samast materjalist

Saaremaa pangad kõrguvad saare põhja- ja läänekaldal, lõunaküljel need puuduvad.

Saaremaa põhjaranniku ning Muhu ja Kesselaiu pangad moodustab üks ja sama idast läände kulgev Siluri klint, mis siin-seal paljandub.

Panga pangast läände hoides leiab kenakese pangapaljandi pea iga poolsaare tipust. Mõnekümne kilomeetri kaugusele Pangalt jäävad Ninase, Abula, Suuriku ja Undva pangad. Enne nendeni jõudmist jääb tee äärde aga Kallaste rand - üks mõnusamaid ujumispiirkondi Saaremaal.

Majesteetlikematest pankadest kaugemal, Saaremaa allosas asuva Sõrve sääre läänerannal leiab kaks pisemat panka - Kaugatuma ning Ohesaare omad, mis tuntavad rohke ning omapärase kivistunud orgaaniliste sisaldiste poolest. Kaugatuma panga moodustanud kivim sai nime sõrmuspaas, sest sisaldab massiliselt meriliiliate ümmargusi varrelülisid. Ohesaare pangana paljanduvast kivimikihist aga on leitud pea kõikide Siluri ajastust pärit fossiilide kivistunud jäänuseid.

Autor: Signe Sillasoo, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700