26. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stressitestis põrus seitse Euroopa panka

Seitse panka 91st põrusid Euroopa pankade seas läbi viidud stressitestis, mille eesmärk oli pankade tugevuse mõõtmine uue finants- ja võlakriisi saabumisel.

Euroopa pangandusjärelevalve komitee sõnul langeks testis põrunud pankade kapital alla nõutud taseme, kui pankadele kuuluvate riiklike võlakirjade hinnad peaksid drastiliselt langema - stsenaarium, mida nimetatakse võlašokiks.

Euroopa Liidu teatel oli test raske ja näitas, et Euroopa pangandussüsteem suudab vastu panna nõrgenevale majandusele ja turbulentsile finantsturgudel, vahendas Reuters.

Ometi ei ole kõik sedavõrd positiivselt meelestatud. "Stressitest ei tundu piisavalt raskena ja tundub pigem poliitilise hämamisena, kui tõelise katsena lisada finantsturgudele kindlust, et eurotsooni pangad tõepoolest omavad bilanssi, mis peavad võlakriisile vastu," ütles VTB Capitali makrostrateeg Neil MacKinnon Reutersile.

Üheks põrujaks osutus juba riigistatud laenupakkuja Hypo Real Estate Holding, kuid seda oodati. Testis samuti põrnunud Kreeka ATE pank kinnitas, et asub kapitali suurendama.

Seitse panka peaksid kokku leidma 3,5 miljardit eurot, et enda finantssituatsioon rahuldavale tasemele viia, ütles komitee.

Enim põrujaid Hispaaniast

Hypo Real Estate Holding - Saksamaa

Diada - Hispaania

Unnim - Hispaania

Espiga - Hispaania

Banka Civica - Hispaania

Cajasur - Hispaania

ATE - Kreeka

 

Autor: Signe Sillasoo, Fredy-Edwin Esse

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700