28. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PUHKUS: Tähetorn lennutab põllult kosmosesse

Viljandimaal asuv tähetorn Orion pakub põnevat uudistamist nii suurtele kui ka väikestele. Lahke pererahva eestvedamisel saab osaleda rohketes füüsikakatsetes, uurida tähti ja varsti teha ka reise mikro- ja makromaailma.

Olustveres asuv tähetorn on perekond Noorkõivu pikaaegse töö tulemus. 11 aastat tagasi tulnud idee realiseerimine võttis aega neli aastat. Nii kaua kestsid tähetorni ehitustööd, millesse panustasid kõik pereliikmed, ja katsevahendite meisterdamine.

Alguses oli plaanis ehitada väike tähetorn kodumaja katusest läbi ja lihtsalt oma pere tarbeks, rääkis idee autor ja eestvedaja, endine füüsikaõpetaja Oskar Noorkõiv. Pikapeale arenes mõte aga edasi, tekkis tahtmine võtta asi suuremalt ette ja teha füüsika põnevaks õppeaineks nii kõigile koolilastele kui ka muidu huvilistele.

Muuseum silotorni

Idee oli algselt ehitada tähe- ja füüsikatarkusi jagavad õpperuumid jahupunkrisse, ent Suure-Jaani vald seda kahjuks ära anda ei saanud. Leiti teine lahendus, idee autoritele pakuti kasutuseta vana silotorni, mis nüüd pererahva hoovipealset ehib ja juba seitse aastat huvilisi vastu võtab.

Tänaseks ongi huvi ettevõtmise vastu üpris suureks kasvanud. Sel kevadel käis tähetorni külastamas terve hulk klassiekskursioone, samuti teeb tähetorn koostööd maakonna koolidega, kelle neljandate klasside õpilased nende juures õppepäevi käivad veetmas ja tarkusi taga ajamas. Samas näeb hoovi peal ja tähetornis loodusteaduste saladusi uurimas ka perekondi ja muidu huvilisi.  

“Alguses vaadati ikka imelikult, et millega see pererahvas siin muudkui tegeleb. Väga ei usutud sellesse ideesse, ent kui asi lõpuks valmis sai, siis hakkasid õige pea ka esimesed uudistajad tulema,” rääkis Oskar Noorkõivu abikaasa, meedikuharidusega Anelle.

Kahepeale nad ettevõtmist ka veavad. Gruppidele korraldatakse erineva pikkusega programme, ikka lähtuvalt huviliste vanusest ja grupi suurusest.

Katsete abil näitlikustatakse ja räägitakse lahti magnetism, elekter, optika, soojus ja paljud teised teemad. Kokku saab Oskar Noorkõivu sõnul  katsevahenditest tulvil tähetornis huvilistele korraldada ligi tuhat mitmesugust katset.

Vooluga juuksed turri

Nii ongi Anelle ja Oskari eestvedamisel võimalik igaühel lasta endale elektrivoolu abiga juuksed turri ajada, ise lihasjõul elektrit toota, suurte magnetite abiga oma kehale naelad püsti panna, naabriga käest kinni hoides väike surakas elektrit saada, magnetite jõul ennast pöörlema panna.

Ja otse loomulikult ei puudu ühes tähetornis ka kuu, erinevate taevakehade ja udukogude vaatlemise võimalus.

Aga sellega asi ei piirdu. Pererahval on ka suuri plaane, kuidas kõike pakutavat veel huvitavamaks teha. Tuleva aasta algusest on ehk võimalik teha tähetornis reise ka mikro- ja makromaailma.

Arvuti abiga saab suurem hulk inimesi vaadelda korraga ekraanilt näiteks teleskoobi vahendusel taevakehi või siis vastupidi mikroskoobi all näiteks veetilka või inimese silma, selgitas Oskar Noorkõiv ideed.

Arvutisimulatsiooni ja heliseadmete abil plaanitakse korraldada ka lisaks vaatlusele ka n-ö reise kosmosesse, et kõike maailmaruumis toimuvat veel lähemalt vaadelda.

TAUST

Tähetorn Orion

Olustvere, Suure-Jaani vald, Viljandimaa, tel: 55 561 772

http://orion.planet.ee/Tahetorn_Orion

*tähetornis on võimalik vaadelda teleskoobiga kuud, planeete ja udukogusid

*osaleda erinevates füüsikakatsetes, mille teemaks mehaanika, soojus, elekter, magnetis, optika 

*vaadata fotosid kosmosest

Viljandimaa

*Keskus: Viljandi

*Inimeste arv:  54 500

*Pindala: 3500  km²

*Turismiinfo: Viljandi turismiinfokeskus,

Vabaduse plats 6, Viljandi, tel 433 0442,

e-post: [email protected]

* Karksi-Nuia turismiinfokeskus, Viljandi mnt 1,

Karksi-Nuia, tel 433 5527, [email protected]

* Kasulikud lingid: www.viljandimaa.ee/turismiinfo,

www.karksi.ee, www.southestonia.info,

www.visitestonia.com, www.mulgi.karksi.ee

Suveüritused Viljandimaal

* Jäääär “Kaunite kohtade kontserdid” 29.07 Tuhalaanes, Karksi vallas

Piletid: 125 krooni,

www.jaaaar.eu

* XIV Võhma linna päevad ja Kesk-Eesti laat 30.07 Võhmas. Piletid: 50–75 krooni

www.vohma.ee/linnapaevad

* Mõisaküla kodukandipäevad 2010 30.07–1.08 Mõisakülas

www.moisakyla.ee

* Mulgimaa pealinna akordionfest 31.07 Abja-Paluojal

www.abjakultuurimaja.ee

* Jaan Tätte “Tuulevaiksel ööl” 03.08 Viljandis Kaevumäel

Piletid: eelmüügist 140–160, toimumise päeval 150–175

www.kultuur.net

* “Väikesed vanamehed” Ugala teatri suveetendus 06.–29.08 Männiku metsatalus, piletid: 145–195 krooni

www.ugala.ee

* Rock Ramp 2010 06.–7.08 Viljandi lossimägedes

Piletid: 150–300 krooni

www.rockramp.ee

* “Hümn armastusele” Silvi Vrait ja Raivo Tafenau bänd 06.08 Olustvere tallihoovis Suure-Jaani vallas, piletid 100 krooni

www.kultuur.net

* Seitse häält – Birgit Õigemeel, Noorkuu, Uku Suviste

21.08 Viljandis Kaevumäel, 

piletid: 100–150 krooni

www.kultuur.net

* Viljandi Jazziklubi suvehooaeg – Rõõmus Re 26.08 Viljandis pubis Puhas Kuld

Piletid: 25–50 krooni https://kultuur.edu.ee/jazziklubi

 

 

 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700