Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 2. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 lihtsat võimalust olla õnnelikum

Living.health.com toob välja 7 lihtsat võimalust, kuidas hoolimata majanduslikult  keerukast ajast, mil uuringute järgi muretseb 48% inimestest rohkem kui veel aasta tagasi, vabaneda liigsetest muremõtetest. 

1. Keskendu hetkele

Pane tähele, mis hetkel toimub, ilma et sooviksid midagi muuta. See tähendab natuke vähem muretsemist ja rohkem hetki peatumiseks, et nuusutada rooside lõhna, märgata tuulepuhangut nahal või toidu maitset ja vormi.

Kui me satume muretsemise tsüklisse, jääb meie mõte kinni tuleviku või oleviku probleemidesse, murra tsükkel keskendudes hetkele.

2. Naerata

Rõõmus olemise eelduseks on naeratamiseks põhjust pakkuvate ilmingute otsimine, üskkõik kas selleks on naljavideo YouTubes või komöödia. Õnneks teeb naeratamine õnnelikuks, isegi vägisi naerule tõmmatud suu saadab ajule signaali, et suunurgad liiguvad suunaga üles, seega peab olema õnnelik ja nii vabaneb õnnetunnet tekitav endorfiin.

3. Ole füüsiliselt aktiivne

Füüsiline aktiivsus on võimas rõõmu liitlane. Harjutused, jooga ja muu regulaarne liikumine aitab muremõtted peast peletada.

4. Ümbritse ennast õnnelike inimestega

Üksi olles on raskem rõõmus olla kui rõõmu kellegagi jagades. Sõber, kes tuletab meelde vajadust näha elus head, on efektiivne viis rõõmus olemise teel püsimiseks. Ennast õnnelike inimestega ümbritsemine tõstab uuringute järgi tuju vähemalt 9% võrra.

 5. Harjuta õnnelik olemist

Õnnelik olemine ei ole seotud asjadega, ehkki ka viimased pakuvad meile positiivseid tundeid. Uuringud näitavad, et õnn kaasneb teatud seisunditega nagu lahkus või tänulikkus. Selleni jõudmine võib vajada harjutamist, aga mida rohkem rõõmudele keskenduda – ükskõik kas komplimente tehes või lastega naerdes -  seda tihedamini ja intensiivsemalt tunne tekib.

 6. Laula

Laulmine on üks kindlamaid rõõmu tekitamise viise. Viimaste uuringute põhjal on selgunud, et sisekõrva osa, mis reageerib lauluhäälele, on ühendatud ajuosaga, mis registreerib naudinguid. Seega ükskõik, kas laulad üksi duši all või hoopis kooris, laulmine muudab sind õnnelikuks.

7. Võta enda jaoks aega 

Võttes aeg-ajalt aega omaette olemiseks – mediteerimiseks või tassi tee joomiseks – aitab see sul elu paremini hinnata. See tuletab meelde, et elu ei koosne vaid kiirustamisest, et lõpetada teha vajavate asjade nimekirja täitmist.

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700