13. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Mall Tomberg maalib lõngaga

Eesti Tarbekunsti ja Disainimuuseumis on avatud suur ülevaatenäitus eesti tekstiilikunsti klassiku Mall Tombergi loomingust.

Näitusel saab näha ulatuslikku väljapanekut Tombergi seinavaipadest ja kangastest. Tekstiilikunstniku tööprotsessi ilmestavad arvukalt eksponeeritud vaibakavandid.  Tombergi loomingusse süvenedes tasub meeles pidada, et enamiku loomingust tegi ta ise oma kodustel kangastelgedel.

1960. aastad, mil  Tom­bergist kujunes meie gobeläänikunsti suurkuju, olid uute katsetuste ajad. Vaibad omandasid sisekujunduses üha olulisemat rolli, mistõttu pole ime, et Tombergi monumentaalsed seinavaibad niivõrd hinnatuks muutusid.

Eksperimenteerimisinnust on kantud seitsmeosaline seinavaip “Vana Tallinn”, mis valmis 1976. aastal. Vahelduvad jäme ja peen põimetehnika, reljeefse punase müüri sisse on kootud pildilikke keskaegseid kujundeid ja inimeste portreesid. Ootamatute detailide integreerimine vaipadesse on Tombergile üsna iseloomulik. “Velotuuri” on ta sissekudunud fotokujundid ja “Malevaipa” Paul Kerese autogrammi.

Lüürilisus ja Eestimaa loodus on nii selle väljapaneku kui ka kogu Tombergi loomingu ühed olulisemad märksõnad. Tema vaibad mitte ei kata seinu, vaid sulatavad neisse kaunid panoraamsed loodusvaated.

Tombergi vaibad on värvikirevad ja efektsed, nagu neid mitmel pool nimetatud on. Ent tema vaipade värvijõud ei peitu kriiskavates neoonides, vaid maapõuest, metsadest ja põldudelt nopitud jõulistest loodustoonidest.

Neid hiiglaslikke seinavaipu võib ette kujutada vaid suures avaras ruumis. Maalähedase toonivaliku tõttu sulavad Tombergi vaibad oma ümbrusega hästi kokku, nad ei ole liigselt esiletungivad. Võib isegi öelda, et tema gobeläänid on vaatamata oma suurusele tagasihoidlikud.

Esiletungimatus ei vähenda aga vaipade mõjukust. Tomberg ei mängi mitte ainult naturaalsete toonide, vaid ka väga erinevate kudumisvõtetega, mis on integreeritud ühte vaipa. Nii nagu taeva, metsa ja niidu reljeef on looduses erinev, nii leiab ka  Tomberg neile kõigile oma erilise tekstuuri.

Tombergi loomingu kõrval on oluline ka tema pedagoogi töö kunstiinstituudis ning mitmed teaduslikud tööd ja uurimused eesti tekstiiliajaloost.

“Klassikud. Mall Tomberg”

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis

Lai 17, Tallinn

Kuraator: Helen Adamson

Kujundaja: Jaana Jüris

Näitus jääb avatuks 12. septembrini

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700