Puhkepäev: Pilguheit Michael Haneke loomingule

Kinos Artis ja Katusekinos näidatav saksa filmirežissööri Michael Haneke filmide retrospektiivi annab ülevaate lavastaja töödest läbi aastakümnete.

1942. aastal sündinud austria-saksa päritolu Michael Haneke on ühtviisi tuntud nii kino- kui ka teatrimehena. Õppides Viini Ülikoolis filosoofiat, psühholoogiat ja teatriteadust sai temast filmikriitik, pärast kooli lõpetamist teletoimetaja ja -dramaturg. Tema esimene telelavastus valmis 1974. aastal.
Haneke esimene mängufilm “Seitsmes kontinent” valmis 1989. aastal ja on valitud ka tema filminädala avafilmiks. See on film, mis räägib ühe perekonna loo. Fookuses on kolm aastat Georgi, tema naise Anna ja nende tütre Eva elust, mis on täis karjerismi, kohanemisprobleeme ja vaimset lühinägelikkust.
Suurema tuntuse filmirežissöörina tõi Hanekele 1992. aastal film “Benny video”. Selleks ajaks oli juba välja kujunenud tema teemade ring, mille märksõnadeks olid perekond, ühiskonna moraal, indiviidi psüühika, süü, eitamine ja vägivald.
Tema filmid on publikut šokeerinud ja ärritanud, kritiseerides eurooplaste ükskõiksust ja leigust ning Hollywoodist imporditud meedia vägivaldsust. Videomaailma vägivaldsusest loobki pildi “Benny video”. 

2000ndatel, mil valmisid Prantsuse filmistuudiote kaasfinantseeritud üle-euroopaliku haardega linateosed “Klaveriõpetaja” (2001), “Hundi aeg” (2002) ja “Varjatud” (2004), sai Hanekest Cannes’i filmifestivali lemmiklaps, kelle iga uus teos osales festivali võistlusprogrammis ning pälvis mõne olulise auhinna.
Absoluutse tipptaseme saavutas Michael Haneke mullu Cannes’is esilinastunud saksakeelse mustvalge draamaga “Valge pael”, mida hiljuti ka Eesti kinodes näha sai. Film pärjati lisaks Kuldsele Palmioksale ning Kuldgloobusele veel mitmete Euroopa ja Saksamaa filmiauhindadega.
See film viib vaataja Esimese maailmasõja eelõhtul toimuvasse Põhja-Saksamaa protestantlikku külakesse, kus hakkavad toimuma veidrad õnnetused. “Maailma, kus me elame, domineerivad ja juhivad häired. Ma usun, et draama eesmärk on illustreerida konflikte ja see on midagi, mida ma võtan tõsiselt,” on Haneke selle filmi kohta öelnud.

 Michael Haneke filmide retrospektiiv
13.–18.08 kinos Artis
www.kino.ee

Kava
Kinos Artis
13.08 kl 19 “Seitsmes kontinent”
14.08 kl 19 “Benny video”
15.08 kl 19 “71 fragmenti juhuse kronoloogiast”
16.08 kl 19 “Jõhkrad mängud”
17.08 kl 19 “Loss”
18.08 kl 19 “Valge pael”
Katusekinos
19.08 kl 22 “Benny video”

 

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara