13. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Tallinnas toimub tantsu tippfestival 

Tänavu keskendub nüüdistantsu suursündmus Augusti TantsuFestival võimekate Euroopa noorkoreograafide loomingu tutvustamisele.

Kaks nädalat vältava festivali programmi mahub hulgaliselt tantsuetendusi, mis laiendavad ühel või teisel moel arusaamu tantsukunsti olemusest.

“Seal on vaatamist igale maitsele. On etendusi nendele, kellele meeldib hästi-hästi füüsiline tants, mille eesmärk on anda mõtet edasi liigutuste kaudu. Samuti on projekte, mis ei piirdu liigutustega, vaid mis kasutavad emotsiooni loomiseks hoopis teisi vahendeid. Augusti TantsuFestival on mõeldud neile inimestele, kes on rohkem kui tavakodanikud huvitatud sellest, mis tema ümber toimub ning kes on valmis võtma riske minna vaatama seda, mida nad varem näinud ei ole,” rääkis festivali kunstiline juht Priit Raud.

Ühe omapärasema valikuna tänavuses programmis nimetas Raud maailmakuulsa tantsukooli P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) tudengite ülesastumisi teatris NO99.

“See on tõeliselt suur maiuspala neile inimestele, kellele meeldib füüsiline tants. Lisaks saab kohapeal näha, kes on kaasaegse Euroopa tantsumaastiku kujundajad,” ütles Raud.

Teiseks tipp-projektiks on festivalil vene päritolu koreograafide etendus “Made in Russia”. “See sobib kõige rohkem neile, kellel on olnud nõuka-ajaga mingisugune side. See oma mätta otsast kokku pandud natukese nostalgiaga etendus on väga humoristlik, naljakas ja tore,” arvas Raud.

Kolmanda efektietendusena tõi Raud välja Mihkel Ernitsa “Kehanäppajad”, mis toimub Tallinna avalikus linnaruumis ning on pealtvaatajaile tasuta.

“Seal saab näha, mida kõike on võimalik tantsuga teha. Seal on hullumeelseid trikke ning verdtarretavaid momente, mis ulatuvad tsirkuseakrobaatikani,” tutvustas Raud. Lisades, et nimetatud kolm etendust on siiski vaid osa väärt lavastuste hulgast ning võimalusi fantastilisi elamusi saada on festivalil märksa rohkem.

Kellel on huvi tantsukunsti vastu suur, peaks ühtviisi vaimustuma nii eesti noorkoreograafide Ele Viskuse, Liis Ilula ning Henri Hütti töödest kui ka näiteks Norras elava iraanlase Hooman Sharifi etendusest.

1999. aastal alguse saanud Augusti TantsuFestival on vastavalt toimumisaasta kontseptsioonile keskendunud kas Euroopa noorkoreograafide või juba staažikate tippnimede tutvustamisele. “See on kuraatorifestival ning see on koostatud põhimõttel, et etendused omavahel millegi alusel kokku sobiksid. Tänavuse aasta üks valikukriteeriume on olnud, et esinejad oleksid uued tulijad, kelle käes arvatavasti on tantsumaailma tulevik,” selgitas Raud.

Kokku on sel aastal festivali kavas 13 etendust, esinejaid on Eestist, Norrast, Rumeeniast, Venemaalt, Belgiast ja mujalt.

Augusti TantsuFestival 2010

14.–28. augustini Tallinnas

Piletid: 110/160 kr; etendused vabas õhus tasuta

www.tantsufestival.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700