18. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viis loovuse alustala  

Uuenduslike ettevõtjate olulisemad omadused on seoste loomise oskus, märkamine, katsetamine, küsimine ja oma arvamuse omamine, selgus INSEADi tehtud uuringust.

INSEAD professori Hal Gregersen juhtimisel viidi kuue aasta jooksul 3 500 juhi seas läbi uuring, mille eesmärk oli uurida, millised on uuenduslike ettevõtjate võtmeoskused. Uuringus loetleti üles viis olulist oskust. Samas nenditi, et üks inimene ei pea nendes kõigis olema võrdselt hea - piisab kui olla silmapaistev mõnes, vahendab Juhtimine.ee.

Need oskused on:

Seoste loomine - uuenduslikud ettevõtjad “ühendavad täppe” - kombineerivad teadmisi, avastusi ja oskuseid uudsel moel. Klassikaline näide on Steve Jobsi kalligraafia huvist inspireeritud kasutajasõbraliku kasutajaliidesega Mac´id.

Märkamine - paljud uuendajad on “intensiivsed märkajad” - võtavad ideid teistest valdkondadest ja juurutavad neid uute probleemide lahendamiseks.

Katsetamine - Jeff Bezos, Amazoni asutaja, kasvas lapsena keskkonnas, kus pigem eelistati ise lahendusi leida kui asjatundjaid appi kutsuda, see on aidanud tal ka lõputult katsetada Amazoni arendamisega.

Küsimine on kõige uuendusliku alus. Kui meil ei ole küsimust ehk lahendamist vajavat probleemi, siis on raske uusi seoseid leida, ideid märgata või katsetada. Uuringust selgus, et küsimusi küsida oskasid kõik - see oskus varieerus inimeste lõikes kõige vähem.

Võrgustumine. Kuuldes seda sõna mõtleme me üldjuhul tööle või karjäärile. Loovuse kontekstis saab see aga uue tähenduse. Edukad uuendajad on lausa näljased nende inimeste järgi, kes omavad nendest teistsugust arvamust. See huvitab neid, kuna aitab leida uusi vaatenurki, murda välja senistest arusaamistest.

Uuringu läbiviijate hinnangul ei ole tegemist kaasasündinud oskustega - kuni 80% ulatuses on need arendatavad ja õpitavad oskused. Oluline on, et tegemist on pigem harjumuse kujundamise ja elustiiliga kui ühekordse õppimisega. Need oskused kujunevad tulenevalt sellest keskkonnast kus elame, inimestest kellega kohtume, olukordadest mida kogeme ja harjutamisest.

 

Autor: Urve Vilk, Juhtimine. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700