Puhkepäev: aeg Arvo Pärti õnnitleda

Ühe olulisema eestlasest helilooja, Arvo Pärdi 75. sünnipäeva puhul jõuab publiku ette Pärdi pidunädalate nimeline mahukas muusikaprogramm, mis vältab kuu aega ning jõuab erinevatesse Eesti linnadesse.

Muusikafestivali raames avatakse Rakveres Pärdile pühendatud pronkskuju “Poisike jalgrattaga”, toimub konverents ning esitatakse Pärdi muusikat väga erinevate ning uhkete kontsertide-etenduste käigus.
Pärdi pidunädalatel tulevad ettekandele teosed alates Pärdi noorpõlveloomingust kuni kõige viimasteni, mis meister kirjutanud on. “Aeg on Pärti õnnitleda tema 75. sünnipäeva puhul ning kuulata tema loomingut. Lugesin kokku 22 kontserti ja etendust. Varem pole Eestis Pärdi muusikast nii ulatuslikku programmi tehtud,” rääkis festivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste.

Üle-eestiline sündmus
Pärdi pidunädalad jõuavad mitmesse Eesti linna, ürituse raskuspunkt on linnades, millega Pärt rohkem seotud on olnud. Suurem osa pidustustest toimub Paides, mis on Pärdi sünnilinn, Rakveres, kus Pärt veetis oma noorpõlve, ning tema õpingutelinnas Tallinnas.
Arvo Pärdi sünnikuupäeval 11. septembril toimuvad Paides ning Rakveres kaks suurt sünnipäevakontserti, millest võtavad osa ERSO ning mitmed lastekoorid. Sünnipäevakontserdid on kuulajatele tasuta.

Mahukas programm
Festivali programm on mahukas ning see on Kaljuste sõnul kokku pandud koostöös kõigi Eesti muusika institutsioonidega. Kindlasti on üks olulisimaid sündmusi pidunädalate raames Pärdi uudisteose “Adama itk” ettekanne, mis kõlab Eestis esmakordsena.
Kaunist elamust pakub ka vaimuliku muusika kava “De profundis”, kus Eesti Rahvusmeeskoor kannab ette nii Pärdi kui ka Thomas Tallise Piibli tekstidele loodud teoseid.  “Dance by Pärt” on aga tantsuline etendus, mis koosneb Pärdi muusika järgi tehtud väikestest tantsulavastustest. Pärdile pühendatud filmifestival hõlmab aga kolmes linnas toimuvaid kinoõhtuid, kus saab vaadata filme, millele Arvo Pärt on muusika kirjutanud.

Arvo Pärdi 75. sünnipäevale pühendatud muusikafestival Pärdi pidunädalad
Tallinn, Paide, Rakvere
17.08–17.09
www.nargenopera.ee

“Alguses oli” on võimsaim ettevõtmine

Arvo Pärdi muusika järgi valminud lavastus “Alguses oli” on Pärdi pidunädalate üks olulisemaid raskuspunkte.
Etenduse võimsat haaret tunnistavad nii selle lavastaja, VonKrahli teatri juht Peeter Jalakas kui ka Tõnu Kaljuste. “Tegemist on suure mastaabiga üritusega,” teatas Jalakas.
Etendus on loodud Arvo Pärdi kahe muusikateose põhjal, milleks on  “In principio” ja “Miserere” – kaunis, pühalik ja tõsine muusika, mis seob religioosse argisega. Etenduse visuaalne külg toetab igati muusika mõjusust. “Lavastuslikke vahendeid on kasutatud parasjagu ning tulemus on imeilus,” kommenteeris Jalakas. Laval on lisaks muusikutele ka kaks näitlejat, kes hakkavad Jumala juurde teed otsima.

Alguses oli/In Principio

Arvo Pärt, Tõnu Kaljuste, Peeter Jalakas
Noblessneri Valukojas
21., 22.augustil kl 19.00
Piletid 180 kuni 400 kr
www.nargenfestival.ee


Osale arutelus

 • Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara