Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 27. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: kolme naise heitlused

Vanemuise teatri “Kaos” heidab pilgu keskealiste daamide probleemidele. “Kaos” on mõtteline järg juba kevadel Vanemuise lavale jõudnud “Paanikale”, kus elu sasipuntraga maadlesid mehed.

Nii “Paanika” kui ka “Kaos" on Soome autori Mika Myllyaho näidendid ja need räägivad kolme tänapäeva keskealise toimetulekust oma probleemide ning keskeakriisiga. Kui “Paanikas” olid tegelasteks mehed, siis “Kaos” räägib naistest.

Ülesehituselt on need lavastused paljuski erinevad. Lavastaja Rein Paku sõnul on “Kaos” väga näitlejakeskne. “Kolm head naisnäitlejat mängivad lisaks oma peaosale ka kõiki kõrvalosi, kehastudes lavastuse jooksul ümber kokku kaheksateistkümneks erinevaks tegelaseks. Juba see on päris eriline eriefekt. Erilisem, kui näiteks pilt videoekraanil, mis on ju tõttöelda teatris juba kaunis tavaline. Koos lavapiltide vahetusega on need rollivahetused suurt tehnilist täpsust nõudev koreograafia,” rääkis Pakk.

Lavastaja hinnangul on etenduse fookuses keskealiste problemaatika üldiselt ning see, et “Kaose tegelasteks on naised, ei tähenda, et see etendus oleks rohkem naistele suunatud kui mis tahes teine teatritükk.

“Tänapäeva ühiskonnas on inimestel küllaltki tugevad pinged ja nii mehed kui ka naised taluvad neid ühtmoodi halvasti. Mõlemad peavad õppima hakkama saama. Seda võib küll kindlasti öelda, et mõlemad lavastused sobivad nii naistele kui ka meestele vaadata. Ju siis polegi nii suurt põhimõttelist vahet ka nende probleemides,” arvas Pakk. Äratundmisrõõmu peaks etendus pakkuma kõigile vaatajaile.

Pea- ja ka kõrvaltegelasi kehastavad näitlejannad Liina Tennosaar, Eva Püssa ja Merle Palmiste, keda lavastaja hindab osadesse väga sobivaiks. “Mind ennast köidavadki selle etenduse juures kõige rohkem näitlejad. Nad on ilusad, andekad ja šikid,” rõõmustas Pakk rollitäitjate valiku üle.

Määratluselt on “Kaose” puhul tegemist tragikomöödiaga. Sõbrannade kolmik – Sofia, Julia ja Emmi – hakkab oma elu sasipundart isekeskis lahti harutama ning selle käigus tekib nii nukrameelseid hetki kui ka naerutavaid episoode.

Väljastpoolt ei paista probleemid algul justkui silmagi, kui aga teema edasi areneb, selgub, et häirivaid dilemmasid on naiste elus palju. “Eeldada võib, et saab naerda ja saab nutta. Nagu eluski,” ütles lavastaja.

Soome dramaturgi Myllyaho näidenditriloogia “Paanika”, “Kaos” ja “Harmoonia” on oma sünnimaal saavutanud suure menu ning neid näidendeid on edukalt mängitud ka mujal Euroopas. Plaani kohaselt peaks triloogia viimane osa “Harmoonia” jõudma Vanemuises lavale järgmisel sügisel.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700