3. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: teater kolib taas  nädalaks Tartusse

Teatrifestival Draama 2010 toimub sel aastal juba harjumuspärastes kohtades ja harjumuspärases mahus, küll aga ühe põhimõttelise muudatusega – festival on saanud endale  kuraatori.

Teatrifestival Draama toimub nagu ikka septembri esimesel nädalal Tartus. Sel aastal aga mõningate ümberkorraldustega.

Kui varasematel aastatel said teatrid ise enda repertuaarist võistlusprogrammi mineva lavastuse valida, siis sellel aastal valiti festivalile kuraator – Madis Kolk –, kes põhiprogrammi kokku pani.  

Võistlusprogramm nüüd ühtlasema sisuga

“See muudatus on tehtud sellepärast, et siis on selle kunstilise programmi eest ka keegi konkreetselt vastutav. Festival on siis ühtlasema näoga, eriti kui kuraatoriks on “Teater.Muusika. Kino” peatoimetaja ja teatrikriitik, kellel on olemas oma esteetilis-kunstiline platvorm ja oskus seda sõnastada. Valitud lavastused moodustavad terviku. Kava on kindlasti ühtlasem. Muidu hakkas see üldpilt väga eklektiliseks muutuma,” selgitas festivali peakorraldaja Margus Kasterpalu muudatuse vajalikkust.

“See on nüüd festivali printsiip, et kuraatoriprogramm koosneb kaheksast lavastusest. Need tõlgitakse kõik inglise keelde ja neid saavad vaadata ka festivali väliskülalised. Sellest kujunebki tagasiside koht väliskülalistele, et kuidas Eesti teater nende jaoks paistab,” täiendas Kasterpalu. 

Põhiprogrammi moodustavad Teater NO99 “Kes kardab Virginia Woolfi” ja “Pea vahetus”, Eesti Draamateatri “Kirsiaed”, Tallinna Linnateatri “Meie, kangelased”, Endla teatri “Mässajad”, Vanemuise “Kevade” ning Von Krahli Teatri ja Nargen Opera “Eesti meeste laulud”. 

Lisaks põhiprogrammile on kavas ka autoriteatriprogramm. “Nüüd ja tulevikus on festivalil alati kavas ka mingi temaatiline programm, sel aastal siis autoriteatriprogramm. Miks just see? Sellepärast, et selline nähtus on järjest enam maad võtmas,” selgitas Kasterpalu.

Autoriteater on tema sõnul muutunud viimastel aastatel järjest aktuaalsemaks ja populaarsemaks, sest järjest enam kohtab seda, et üks inimene seisab lavastuse kõrval ideest kuni valmimiseni.

Autoriteatriprogrammi kuuluvad näiteks sellised lavastused nagu Theatrumi “Fööniks”, Von Krahli Teatri “The End”, Tallinna Linnateatri “Hecuba pärast”, Cabaret Rhizome’i “Harri 2”, Pärnu Teater Endla “Algus” ja mitmed teised.

Samuti ei unusta selleaastane festival ära lapsi.

“Lastele suunatud alaprogrammi küll tervikuna ei ole, aga sellel aastal on Mänguasjamuuseumi kõrval uus teatrisaal Teatri Kodu, kus mängitakse  festivalinädala jooksul kolme lastelavastust. Nii et lapsed ei ole festivalilt kuidagi eemale tõrjutud,” toonitas Kasterpalu.

Nagu tavaliselt, ei puudu festivalilt ka väliskülaline. Selleks on sel aastal Iraani Mungu Theatre Group, kes annab Eestis kolm etendust – kaks Tallinnas ja ühe Tartus.

Teaterifestival Draama 2010

6.–12. septembril Tartu teatrilavadel

Piletid: 130–190 krooni

www.draama.ee

Publikule mängitakse maha Albert Camus’ tekstil põhinev “Caligula”, mille on lavastanud üks Iraani tunnustatum noor lavastaja Homayun Ghanizadehi, kes võitis 2007. aastal Iraani suurima teatrifestivali Fadjr parima lavastaja tiitli, tookord küll teise lavastuse eest.

Poliitiline teater otse Iraanist

“Tegemist on kindlasti poliitilise teatriga, kuid mitte näpuga näitava või lihtsustustesse laskuva poliitilise teatriga, vaevalt et seesugust Iraanis üldse tehagi saaks. Lavastaja kindlakäelisus näidendile põneva lavalise vormi leidimisel ning tempo hoidmisel on tähelepanuväärne. Samas on režii andnud küllalt vabadust ka väga huvitavate näitlejatööde sünniks,” on öelnud lavastuse kohta teatrikriitik Jaak Allik.

 

 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700