1. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: maalikunsti pärl Constable Kumus

Londoni Victoria ja Alberti muuseumi kogude põhjal kokku pandud ja Mark Evansi kureeritud näitus toob eesti publikuni inglise klassiku John Constable’i tööd.

Tänapäevaks on 19. sajandi alguse maalikunsti suurkuju John Constable’i nimi muutunud sünonüümiks inglaslikkusele. 20. sajandi keskpaigaks oli temast kujunenud kogu Inglismaa lemmik, tema tööde reprosid võis näha igal šokolaadikarbil või teeserviisil.

Paraku ei vaimustunud Constable’i kaasaegsed temast samamoodi. Constable eiras kaasajal kehtinud maalimistehnikat ja motiivivalikut, mis tegi temast retrospektiivis avangardse kunstniku.

Näitusesaali sisse astudes ei taba meid kohe uuenduste hõng, sest ilmselt tänapäeva vaatajale ei mõju Constable’i sulnid maastikuvaated uuenduslikena. Ent konteksti asetatuna omandab tema looming siiski teistsuguse ilme.

19. sajandi alguse Inglismaal oli endiselt kõrges hinnas portree- ja ajaloomaal. Endiselt armastati idealiseerimist ja looduse ümberkujundamist, kultuuristamist lõuendil. Vastupidiselt pidas aga Constable ülima tõe allikaks vaid loodust ja truuks jäämist selle kujutamisele, mida tegelikkuses ka näha võis. 

Erinevalt Constable’i lõpetatud töödest, hinnatakse tänapäeval kõrgelt tema otse loodusest maalitud visandeid ja etüüde nende vahetu tunnetuse ja temperamentsuse poolest, mis paarkümmend aastat hiljem sai impressionistide kreedoks.

Eriti tähelepanelik oli Constable ilmamuutuste osas. Ta oli hästi kursis meteoroloogiaga, pidas ilmapäevikut ja kirjutas enamiku natuurist maalitud visandite tagaküljele kuupäeva, kellaaja ja märkis lühidalt ära ilmaolud.

Eluajal müüs Constable kodumaal vaid 20 originaalmaali, samas näiteks Prantsusmaal sama palju töid kõigest paari kuuga. Constable’i võidukõik prantslaste hulgas algas, kui Géricault nägi tema tööd ühel Londoni näitusel.   

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700