Ettevõtete sotsiaalne vastutus on illusioon  

Kas firmad võivad seista ühiskondlike huvide eest, küsib Aneel Karnani MIT Sloan Management Review´es ja vastab ise, et mõnikord võivad küll. Samal ajal on ootus, et firmad seda alati teevad, põhimõtteliselt vale, vahendab juhtimine.ee.

Valitseb illusioon, et suurfirmad tõsimeeli hoolivad keskkonnast ning ei ole vaid kasumi teenimise peal väljas - toodavad tervislikumat toitu ja säästlikumaid autosid, säästavad energiat ja loodusvarasid. Karnani hinnangul puruneb illusioon kohe kui kasumi teenimine ja ühiskonna huvid vastuollu lähevad. Põhjus on lihtne - firmasid ei ajenda tegutsema siiski mitte huvi ühiskonda parandada, vaid nad näevad, et teatud olukordades ühiskonnale hea tegemine suurendab kasumit. Käivitav tegur ei ole mitte heategu, vaid raha. Juhil on osanike ees vastutus maksimeerida kasumit - ühiskondlike huvide sellest ettepoole seadmine lõpeb tõenäoliselt juhi välja vahetamisega.

Lahendus võiks olla riiklikes regulatsioonides, aga ka see pole ohutu - seadusandjal ei pruugi olla spetsiifiliste valdkondade teadmisi, administreerimine võib olla liiga kulukas, korruptsiooni ja liigse lobi risk on suur. Teine võimalus on sotsiaalne kontroll - tarbijate poolne kontroll ja järelvalve nagu seda on näiteks Stop Greenwash.

 

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Juhtimine. ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara