8. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Tartu Vanamuusikafestivalil kõlab juubeliprogramm

Rahvusvaheline Tartu Vanamuusikafestival “Orient et Occident”, mis peab tänavu oma 15. sünnipäeva, toob kohaliku publiku ette kireva valiku nii hommiku- kui ka õhtumaist vanamuusikat viljelevaid artiste ja ansambleid.

Festivaliprogramm sai avastardi juba eile, mil Tartu Ülikooli ajaloomuuseumis avati Tartu kunstnike näitus, mis kannab sama nime “Orient et Occident” nagu festivalgi. Eile said huvilised kuulata ka Šveitsi muusiku Conrad Steinmanni kontserti, mis põimis üheks tervikuks antiik-kreekast kuni tänapäevani ulatuva muusikaloome.

Muusikuid on festivaliga seoses Tartusse tulnud rohkesti, peaesinejat aga korraldajad välja reklaaminud ei ole. “Nad kõik on erakordselt head muusikud, ma ei tahaks neist mitte kedagi teistest ettepoole asetada. Kõik nad on festivali terviku loomise mõttes olulised,” rääkis festivali kunstiline juht Raho Langsepp hoolikalt valitud esinejate kõrgest tasemest.

Kavas trudabuuride, Hindu ja Pärsia muusika

Tänane õhtu on trubaduuride muusika päralt. Tartu Ülikooli aulas algab kell kuus õhtul Trubadours Art Ensemble’i etteaste, millele sekundeerib kolm tundi hiljem taanlanna Agnethe Christenseni kontsert Jaani kirikus.

Esimene kontsert annab publikule ettekujutusele trubaduuride loomingust – trubaduuride laule esitab ansambli saatel üks selle valdkonna tunnustatumaid eksperte, Gérard Zuchetto.

Teine kontsert üllatab esitusviisi osas: ettekandele tulevad trubaduuritraditsiooniga võrreldes märksa vähem tuntud naistrubaduuride ehk trubaritz’ide laulud.

Järgmisteks päevadeks on planeeritud Hindustani ning Pärsia klassikalise muusika kontsertid, teise kavaga Vahemeremaade trubaduuri- ja sephardi lauludega esineb ka Troubadours Art Ensemble.

Festivali juurde kuuluvad mitmed töötoad ja loengud. Täna kell 11 algab Tõnu Sepa juhtimisel loeng-seminar vanamuusika õpetamisest, homme ja ülehomme saavad huvilised aga kuulata välislektorite-muusikute loenguid trubaduuride laulude esituspraktikast ning Pärsia muusikast.

Esinemiskohtadeks ülikool ja Jaani kirik

Peamisi esinemiskohti on festivalil kolm. Kontsertid toimuvad Tartu Ülikooli aulas, Tartu Jaani kirikus ning Tartu Ülikooli ajaloomuuseumi valges saalis.

Osalejaid on Taanist, Prantsusmaalt, Šveitsist, Iraanist ja Indiast. 

XV Rahvusvaheline Tartu Vanamuusika Festival

Orient et Occident

7.–10. oktoober 2010

Piletid 75/100 kr, festivali pass 300/450 kr

Piletid müügil Piletilevis

www.festivitas.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700