8. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: vaba neegri vabaks laskmine

Draamateater toob lavale Andrus Kiviräha “Neegri vabastamise kõrgel kunstilisel tasemel”. Etenduses on dilemmasid ja probleeme mitu korda rohkem kui Mark Twaini originaaltekstis, millest näidend on inspireeritud.

Kui vaadata kirjaniku-lavastaja tandemit, kelle koostööna kõnealune etendus valmis saab, võib tulemeseks oodata tabava huumoriga vürtsitatud meeleolukat teatritükki, mis oma naeruse pealispinna all tegeleb tõsiste ning oluliste probleemidega.

Andrus Kivirähk on tuntud oma voolava ja muheda teksti poolest, Hendrik Toompere jr. lavastajana teeb aga igast lavastustest delikaatse meistritöö. Toompere on Kiviräha näidendeid lavale toonud korduvalt. Omasõnutsi on talle seni Kiviräha kirjutatust lavastamiseks sattunud just need näidendid, kus on tõlgendamisvõimalusi nii palju, et materjali kallale asudes ei tea kunagi ette, mis sealt välja tuleb.

“Andrus kirjutab kahte tüüpi teatritekste. Ühed on oma olemuselt valmis tekstid, mida lavastamine ja uute lahendustega rikastamine eriti väärtuslikumaks ei tee. Need tuleb valmis kujul lavale panna. Teine tüüp, mille me koostöös oleme käivitanud, on sellised tekstid, millega saab lavastamise käigus teha mida iganes. Huvitav ja väga põnev on nendega tegeleda,” rääkis lavastaja.

Etendus “Neegri vabastamine kõrgel kunstilisel tasemel” jutustab sellest, kuidas Huckleberry Finn ja Tom Saywer vabastavad vangistusest neegerorja Jimi, hoolimata faktist, et too juba on vabaks lastud.

Aktsiooni ei võta poisid ette mitte niisama, vaid põnevuse huvides võimalikult uhkelt ja pidulikult, et see vabastamine oleks suurejooneline ja pälviks meediakaja. “Meie lisame sellele loole veel teise kihi, ehk siis selle, mis näitab igasuguse loomingulise tegevuse vaeva ja valu,” teavitas Toompere.

Lavastaja sõnul on tulemus üsna sürrealistlik. “Ühest küljest on mängus tõsised teemad: orjus, vangistus, rassiteema. Etendus räägib päris maailmast ja päevakajalistest asjadest. Teisest küljest on teemad nii tõsised ja ehk ohtlikudki, et me üritame sellest kõigest edasi anda oma tunnetusliku versiooni,” keris lavastaja põnevust üles.

Etendus on huvipakkuv ka seetõttu, et selles osalevad Draamateatriga käesolevast aastast liitunud uued noored näitlejad Marta Laan ja Roland Laos. 

“Neegri vabastamine kõrgel kunstilisel tasemel”

Autor: Mark Twain,

Andrus Kivirähk

Lavastaja, kunstnik ja muusikaline kujundaja: Hendrik Toompere jr

10. oktoobril kl 19 Draamateatri väikeses saalis

Piletid: 225 krooni

www.draamateater.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700