Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 12. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti on riikide võrdõiguslikkuse pingereas kukkunud

Maailma Majandusfoorumi värske raporti andmeil on Eesti sugupoolte võrdõiguslikkuse poolest 134 riigi seas 47. kohal, olles kukkunud aastaga kümme kohta ja jäädes alla kõikidele naabritele.

Maailma Majandusfoorumi (WEF) raportis on hinnatud naiste ja meeste võrdsust-ebavõrdsust majanduselu, poliitika, hariduse omandamise ja tervise kriteeriumide alusel. Eesti koht tabelis on aastatega halvenenud. 2008. ja 2009. aastal oli see 37., 2007. aastal 30. ja 2006. aastal 29.

Eestit tõmbavad allapoole just naiste poliitikas osalemise näitaja, mille poolest oleme 74. kohal, ja tervis, kus Eesti koht on 50. Seevastu majanduselus osalemise võimaluste võrdsuselt on Eestit hinnatud 35. ja hariduse osas 38. koha vääriliseks.

Raport toob esile, et Eestis on siiski kasvanud naiste arv seadusandjate, kõrgemate ametnike ja juhtide seas ning veidi on vähenenud ka meeste ja naiste palgavahed. Toonitatakse aga, et Eesti on üks kõige suuremate sooliste palgaerinevustega riike Euroopa Liidus ning platseerub selle näitaja poolest 134 riigi hulgas 87-ndaks.

Esimesel kohal WEF-i tabelis on Island, järgnevad Norra, Soome, Rootsi ja Uus-Meremaa. Läti on naiste ja meeste võrdõiguslikkuse põhjal 18. kohal ja Leedu 35. kohal.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700