Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 12. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GDA märgistus hõlbustab tervislike valikute tegemist

Eesti Toiduainetööstuse Liit koos toidu- ja joogitootjatega kutsub Eesti tarbijaid tähelepanu pöörama toiduainete pakenditel olevale GDA-märgistusele ning tegema seeläbi igapäevamenüü osas tervislikke ning läbimõeldud valikuid.

Käesolaval nädalal alustab Eesti Toiduainetööstuse Liit koos toidu- ja joogitootjatega GDA (Guideline Daily Amounts) märgistust tutvustava teavitusprojektiga, mille eesmärk on informeerida tarbijaid rahvusvaheliselt laialt kasutatava märgistuse olemusest ja kasuteguritest. Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhi Sirje Potisepa sõnul näitavad erinevad uuringud, et teadlik toitumine on jätkuvalt tõusev trend ka Eestis ning on loomulik, et tootjad peavad tarbijaile selle jälgimise võimalikult lihtsaks tegema. „GDA toiduainete märgistamise mudel on lihtne, arusaadav ja hõlpsasti jälgitav ning seetõttu on see leidnud toetuse ka meie toiduainete tootjate poolt,“ kinnitas Potisepp. Potisepp lisas, et aastaga on GDA-märgistuse kasutamine hüppeliselt kasvanud ning see loob inimestele veelgi laialdasemad võimalused teadlikult ja planeeritult toituda.

GDA toitumisjuht annab tarbijale kiiresti ja arusaadavalt kogu vajamineva teabe: pakendi esiküljel on välja toodud, kui palju üks toidu- või joogiportsjon sisaldab toiduenergiat ja kui suur on energia osatähtsus soovitatavast päevasest kogusest. Pakendi tagaküljel on tervise seisukohalt tähtsamate toitainete kogused ja osatähtsused portsjoni kohta. Lisaks on toodud ka informatsioon 100g või 100 ml kohta.

GDA toitumisjuht võimaldab igaühel kiiresti saada ülevaade, mida ja millises koguses ostja poolt valitud toit või jook sisaldab ning kui palju see moodustab toitumisteadlaste poolt soovitatud päevastest kogustest. Seda eelkõige nende toitainete lõikes, mis on tervise seisukohalt kõige olulisemad – suhkur, rasvad, sool jt.

GDA märgistus on väljatöötatud toitumisteadlaste poolt ning tugineb lisaks teadlaste ekspertiisile ka laialdastel uuringutel ja toitumisharjumuste analüüsil.

GDA töötas välja Euroopa Komisjoni poolt kokkukutsutud Eurodiet toitumisteadlaste paneel. Märgistust arendas edasi Euroopa Toiduaine- ja Joogitööstuste Konföderatsioon (CIAA), andmaks oma panust Euroopa Liidu tegevuskavasse, mille keskmes on toitumine, aktiivne eluviis ja tervis.

GDA märgistussüsteemi kohta saab lähemat informatsiooni veebileheküljelt www.gdainfo.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700