13. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas lõpetada töölepingut lapsepuhkuselt naasnud töötajaga?

Kuidas toimida alla 3 aastasi lapsi kasvatava ja kaks korda lapshoolduspuhkusel olnud töötajaga, kes ei teavitanud lepingut sõlmides tööandjat, et on peagi minemas raseduspuhkusele, ning nüüd ei ole ettevõttel talle enam tööd pakkuda?

Küsimus: Kas ja kuidas on võimalik töölepingut lõpetada töötajaga, kes on olnud 2006. aasta lõpust kuni tänaseni lapsehoolduspuhkusel. Nüüd sooviks ta tulla tagasi, aga tänase seisuga ei ole tööandjal talle enam tööd pakkuda. Kuidas oleks võimalik temaga tööleping lõpetada?

Vastus: Kui töötaja lapsehoolduspuhkuselt naasmise ajaks ei ole tema töö enam säilinud, tuleb tööleping lõpetada koondamise tõttu. Arvestada tuleb, et koondada ega ka sellest ette teatada ei või lapsehoolduspuhkuse ajal, vaid see on võimalik alles pärast töötaja lapsehoolduspuhkuse lõppu/katkestamist ning tööle naasmist. Kindlasti tuleb ka arvestada, et kui sarnaseid töökohti on olnud mitmed ning mõni neist on säilinud, siis on alla 3aastast last kasvataval töötajal eelisõigus tööle jäämiseks ehk koondada tuleks selline töötaja, kellel ei ole alla 3aastasi lapsi ega kes ei ole töötajate esindaja.

Küsimus: Millised on siiski tagajärjed, kui otsustatakse see töötaja koondada? Millised tagajärjed/saktsioonid on sellisel juhul tööandjale?

Kõnealune töötaja sõlmis 2006. aastal töölepingu tööandjat teavitamata, et on minemas raseduspuhkusele ning jõudis töötada vaid 2 nädalat. Kuna vahepeal sündis tal veel teine laps, siis on ta tänaseni ära olnud. Ei sooviks koondada töötajat, kes on kõik need aastad korrektset tööd teinud, lojaalsust üles näidanud, et eelistada lapsehoolduspuhkuselt naasvat inimest, kes pole olnud algusest peale päris aus olnud ja keda praktiliselt ei tuntagi, töötas ju vaid 2 nädalat?

Vastus: Kuna töötaja ei peagi seaduse järgi teavitama tööandjat tööle kandideerimisel oma rasedusest, ei saa see olla põhjuseks väikelast kasvatava töötaja tööle jäämise eelisõiguse mittearvestamiseks. Tööle jäämise eelisõigus on sotsiaalse taustaga ja seatud pereelu kaitseks ning siin ei ole tegelikult õige kaaluda seda, et üks töötaja on samal ajal, kui teine oli lapsehoolduspuhkusel, kogu aja töötanud.

Kui ikkagi otsustate seadusest mööda minnes koondada alla 3 aastast last kasvatava töötaja, on sel töötajal õigus pöörduda töölepingu lõpetamise ülesütlemise tühisuse tuvastamiseks kohtusse või töövaidluskomisjoni. Töösuhe jätkub, kui kumbki pool ei taotle selle lõpetamist, kuid nii töötaja kui tööandja võivad taotleda, et töövaidlusorgan lõpetaks töölepingu ning vastav organ on selle taotlusega seotud. Eelduslik töötajale väljamõistetav hüvitis töölepingu ülesütlemise tühisuse korral on töötaja 3 kuu keskmisele töötasule vastav summa, kuid töövaidluskomisjon või kohus võib sõltuvalt asjaoludest muuta seda nii alla- kui ülespoole. Seega võib reaalne hüvitis Teie juhtumil osutuda ka suuremaks.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimustele advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN.

Autor: Lemmi Kann, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700