15. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: kaksikute rännak iseendasse

Endla teatri “Põletus” kutsub vaataja koos peategelastega kaasa rändama tundmatutesse maadesse Lähis-Idas. Teisest plaanist vaadatuna toimub inimese rännak iseenda varemtundmata sügavustesse.

“Põletus” on Liibanoni päritolu autori Wajdi Mouawadi maailmakuulsaks saanud näidend, mida on mängitud rohkem kui sajal laval mitmel pool maailmas. Sügav tekst ning haarav probleemiasetus tõmbab pealtvaatajad kaasa elama.

“Näidend räägib kõige olulisematest asjadest, andestusest  ja lunastusest. Minu jaoks on see tuhandete näidendite hulgast, mida ma olen lugenud, üks vägevamaid teatritekste üldse,” rõhutas lavastaja Tiit Palu “Põletuse” väärtuslikkust.

Lugu räägib sellest, kuidas kaksikud õde ja vend asuvad pärast ema surma retkele, juhtnöörideks emast maha jäänud testament, milles too on üles lugenud kohad, mida nad tema soovi kohaselt külastama peaksid. Kaksikud Jeanne ja Simon lähevad teele, et ema soov täidetud saaks.

Järk-järgult avastavad seni rahulikus Kanadas elanud lapsed uusi tahke oma ema minevikust ning selle käigus tuleb ilmsiks ka rida nende endi eksistentsiga seotud seiku. Testament nõuab, et lapsed otsiksid üles oma isa, keda nad on surnuks pidanud, ja venna, kelle olemasolust nad seni teadlikud ei olnud.

“Näidendi pealkiri “Põletus” on originaalkeelest otse tõlgitud ning mina arvan, et see tähendab selle näidendi kontekstis puhastustuld. Tegelased asuvad teekonnale, mille käigus nad teevad läbi puhastuse. Põletus  tähendab seda, et kõik senine peab põlema, et saaks tekkida midagi uut. Pealkiri on seotud suurte ja ilusate tähendustega ning need kõik on seal tükis ka olemas,” rääkis Palu.

Palu sõnul jutustab etendus olulistest asjadest, mille tähtsus avaneb järk-järgult. Veidi saab ka nalja, kuid see ei ole eesmärk omaette. “Ma arvan, et inimene kohtub seda näidendit vaadates iseendaga,” võttis Palu otsad kokku.

Etendus on lavastatud kohaspetsiifiliselt just Endla teatri väikese saali võimalusi silmas pidades ning seetõttu ei ole Palu sõnul plaanis sellega edaspidi külalisetendusi anda. Kõik planeeritavad etendused toimuvad koduteatris.

“Oleme kasutanud selle väikese lava kõiki meile vajalikke võimalusi. Näidend on just sellesse ruumi sisse lavastatud ja selle tõttu ka erilisem,” arvas Palu. Et Lähis-Ida maastikke vaataja silme ette manada, on koos vaeva näinud nii heli- kui ka valguskunstnikud. Muusikal on atmosfääri loomise juures eriline roll.

Wajdi Mouawad “Põletus”

Esietendus Pärnu teatri Endla Küünis 21. oktoobril kl 19

Piletid: 140–200 kr

www.endla.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700