29. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Herbie Hancock pakub hõrke džässihelisid

Turnee “The imagine project tour” raames annab kolmapäeval Eestis kontserdi džässilegend Herbie Hancock, kelle esituses kuuleb džässmuusika klassikalisi meloodiaid ja verivärskeid palasid.

Herbert Jeffrey Hancocki ehk Herbie Hancocki, Ameerika džässipianisti ja helilooja tähelend sai alguse 1960. aastatel, kui andekas 20ndates noormees liitus Miles Davise kvintetiga. Edu saabus õige kiiresti.

Koos Miles Davisega anti välja mitu revolutsioonilist plaati, mis mõjutasid tugevalt rokkdžässi arengut ning avardasid oluliselt džässi mõistet. Kui varem peeti džässiks üksnes akustilist muusikat, siis kvintett ja Hancock nihutasid selle piire: džässmuusika liikus aina enam elektroonilise muusika poole ning lisandusid mitmesugused roki ja funky elemendid.

Verivärske looming

Tema uuendusmeelset ja originaalset lähenemist on aastakümnete jooksul märgatud ja kõrgelt hinnatud. Teda on pärjatud filmimuusika Oscari, 12 Grammy (millest viimase pälvis ta aasta albumi eest 2008. aastal), arvukate Keyboard Magazini ja paljude teiste auhindadega. Seega võib teda auga pidada üheks mõjukamaks muusikuks džässi, funky ja r’n’b vallas.

Publiku rõõmustamist uuenduslike muusikaliste kõlade ja lahendustega ei ole muusik aga jätnud. Tema turnee “The imagine project tour”, mis startis juba juunis, tutvustab tema sel suvel ilmunud samanimelist albumit, mis valmis koostöös väga paljude maailma mainekate muusikutega. Kaasatud olid näiteks Seal, Juanes, Dave Matthews, John Legend, Pink, Chaka Khan, James Morrison jpm.

Plaadi valmimisele kaasa aidanud artistid turneel kahjuks kaasa ei tee, küll aga esineb vägagi silmapaistev kooslus teisi muusikuid. Uute lugude kõrval pakutakse läbilõiget artisti tuntumatest paladest, sõnas kontserdi PR- ja turundusjuht Margot Holts. Esitusele tulevad näiteks “Chameleon”, “Cantaloupe island”, “Maiden voyage” ja palju muud hittlood.

Raju ja üksmeel 

Lood esitab Herbie Hancock Estonia kontserdisaalist spetsiaalselt selleks õhtuks laenatud Steinway klaveril. “Esialgu soovis ta mängida Fazioli klaveril. Neid aga toodetakse väga vähe, mistõttu polnud ühtegi neist võimalik Eestist, Lätist ega Soomest leida. Lähim oli Leedus. Lõpuks nõustus ta mängima meie Steinway klaveril, ent ta uuris väga põhjalikult, milline on klaveri seerianumber, millal ta valmistatud on jne,” rääkis Holts muusiku soovidest ja pühendunud suhtumisest.

Pühendunud suhtumine saadab tuuri ka laiemalt, sest kogu ettevõtmise tunnussõnadeks on rahu ja üksmeel. “Sõnum kogu selle ettevõtmise taga on maailma rahu, rõhumine, et üksmeelne ülemaailmne koostöö toob rahu,” rääkis Hancock augustis Londonis antud intervjuu käigus.

Kindlasti ei too muusika kohest murrangut, kuid on võimas vahend inimeste tegude kujundamisel, usub muusik ise.

Herbie Hancock – “The imagine project tour”

3. novembril Tallinnas Nokia kontserdimajas, Estonia pst 9

Piletid: 695–995 krooni

www.fbi.ee

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700