3. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui palju kulutate igapäevastele emotsiooniostudele?

Kui raha kipub enne järgmist palgapäeva otsa saama, ei pruugi põhjus olla liiga väikeses palgas. Kas olete näiteks mõelnud, kui tihti teete pisikesi emotsioonioste? Siia võibki olla koer maetud, sest väikestest igapäevastest kuludest saab kuu kokkuvõttes üsna suur väljaminek, vahendab Bioneer.ee.

Mõelge korraks oma harjumustele! Kas panete toidupoes sageli korvi mõne paarikümnekroonise maiustuse või ostate kampaaniatooteid, sest „need on ju nii odavad“? Või mängite näiteks igal kolmapäeval lotot, ostes selleks 25kroonise pileti? Või lõpetate iga lõunasöögi 20kroonise kohviga?

Kui arvutama hakata, selgub, et tööpäevade lõunakohv läheb kuus maksma umbes 400 krooni ja aastas peaaegu 5000 krooni. Iganädalane lotopilet moodustab kuu lõpuks 100kroonise ning aasta kokkuvõttes 1200kroonise väljamineku.

Selleks, et oma igapäevastest pisikuludest selgem pilt saada, saate Finantsinspektsiooni tarbijaveebis Minuraha.ee kasutada igapäevaste pisikulude kalkulaatorit. Sisestage kalkulaatorisse oma igapäevase pisikulu nimetus, selle hind kroonides ja ostukordade arv nädalas. Seejärel saate teada, kui palju kulutate sellele emotsiooniostule nädalas, kuus ja aastas.

Tegelikult on see ju summa, mille kulutamisest saate kas täielikult loobuda või seda oluliselt vähendada. Tarbimisharjumuste muutmise tõttu oma rahakotti alles jäävat raha võite kasutada seemnena säästmise alustamiseks, et koguda perele näiteks väike varuraha ootamatuste jaoks. Raha kõrvale panemise on lihtsam, kui sõnastate konkreetse eesmärgi, mille jaoks kogute.

Kolm nippi emotsiooniostude vähendamiseks:

• Alati mõelge, kas poes silma jäänud asja ka tegelikult vaja on. Sellega säästate nii raha kui ka keskkonda.

• Pere-eelarve koostamine aitab lisaks oma kuludest ja tuludest ülevaate saamisele ka enesedistsipliinile kaasa – mõte, et kirjutate kõik kulutused üles, sunnib poes leti ees seistes kaaluma, kas ühte või teist asja on vaja korvi panna.

• Ostunimekiri aitab emotsioonioste vältida.

 

Autor: Urve Vilk, Heli Lehtsaar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700