5. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Laine lööb taas laineid 

1960. aastal tollase ENSV professionaalse muusikakollektiivina sündinud ansamblil Laine on põhjust pidu pidada – täitub 50. tegutsemisaasta, mida ansambel tähistab kontsertidega Tallinnas ja Tartus.

Laine on aktiivselt lavadel püsinud alates loomisaegadest. Kuigi ansamblist on läbi käinud kümneid erinevaid artiste, on ansambli nägu ikka seesama, mis varem. Laine propageerib eestikeelset popmuusikat, oskab ajaga kaasas käia ning ennast meeldejäävaks laulda.

Laine sai alguse pool sajandit tagasi. Eesti NSV Riikliku Filharmoonia juurde loodud professionaalse muusikakollektiivina oli tema ülesanne arendada eesti estraadi- ja rahvamuusikat ning tutvustada seda nii Eestis kui ka väljaspool. Esineti Kesk-Aasiast Kamtšatkani ja kõikides tollastes NSV Liidu vabariikides. Samuti jõudis Laine oma lauludega mitmesse lääneriiki.

Laine esineb aktiivselt ka praegu ning seda üle Eesti – kuhu kutsutakse. Ansambli liikme Merle Lilje sõnul toimub esinemisi tavaliselt kolm-neli korda kuus ning kuna ansambli repertuaar hõlmab väga mitmeid muusikastiile, siis suudab ansambel pakkuda eriilmelisi kavasid. “Meil on 60ndate repertuaarist kava, samuti 70ndate diskoperioodist. Vahel kombineerime oma kontserte-esinemisi meessolistidega, kelleks on Vello Orumets ja Boris Lehtlaan,” rääkis Lilje.

Vahel satub Laine esinema ka ööklubide teemaüritustele, kus on Lilje sõnul üsna tavaline, et noored laulavad nende laule kaasa. “Oleme rõõmsad, et meie laulud elavad edasi,” oli Lilje rahul.

Mitu põlvkonda kuulajaid

Laine on suutnud populaarsena püsida 50 aastat ning selle 50 aasta jooksul on ansambli kontsertidel käinud lausa põlvkonnad – vanaemadest lapselasteni. Põhjust, miks Laine esitatud meloodiad ja laulutekstid ajale vastu pidanud on, peab Lilje lihtsaks: “Meie teeme ikka oma tööd armastuse ja õhinaga ning küllap on see sõnum ka kuulajateni jõudnud.”

Ansambli jätkuvat laululoomet kajastavad Laine salvestised. 2000. aastal ilmus CD-kogumik “Uus Laine”, 2005. aastal poplaulude kogumik “Kirju seltskond” ja samal aastal ka kogumik “Oot-oot” ansambli parimate rahvalaulutöötlustega.

Juubelikontsertidel kõlab läbilõige Laine absoluutsest kullavaramust. Ettekandele tulevad kunagise muusikalise juhi Raivo Diksoni ainulaadsed rahvalaulutöötlused ning omaaegsed pophitid.

Laine lavajuubel on korraldatud suurejoonelise galaprog­rammina, kus peale ansambli praeguse tuumiku, kelle hulka kuuluvad Sirje Põllu, Krista Grinbergs-Raigla ja Merle Lilje, astub üles suur hulk külalisi: Vello Orumets, Uno Loop, Heidi Tamme, Anne Velli, Marju Marynel Kuut, Lembit Saarsalu, Tõnu Naissoo, Boris Lehtlaan ja Ivo Linna. Külla saabuvad ka ka Hirvo Surva koor, tantsusolistid Eve Andre ja Sergei Upkin Eesti rahvusballetist, Kalju Saareke, Elonna Spriit ning instrumentaalansambel Riho Lilje juhatusel.

Võrreldes ansambli kümne aasta taguse suurjuubeliga, kui Lainel täitus 40. tegutsemisaasta, on 50 aasta juubel mastaabilt suurem ja värvikam. Ka külaliste nimekiri on pikem. Kui eelmine juubel toimus Estonia kontserdisaalis, kus Laine 1960. aastal ka loodi ning kus ansambel pikka aega tegutses, siis 50. sünnipäevapidu peetakse Nokia kontserdimajas.

Eeskujuks noortele

Laine on jätkuvalt särtsu ja hakkamist täis ning oma lavaenergiaga annab vaat et noortele artistidele silmad ette. Kas Laine ka 60 aasta juubelini vastu peab, ei julge Merle Lilje lubada. “Praegu panustame kogu energia käesoleva juubeli kontsertidele. Veel ei julge edaspidistest juubelitest unistada, aga iial ei tea,” jättis Lilje otsad lahtiseks.

Ansambel Laine 50

12. novembril kl 19 Nokia kontserdimajas

13. novembril kl 19 Vanemuise kontserdimajas

Kontserdi kestus: 2×45 minutit (vaheaeg 30 minutit)

Piletid 180–250 kr

www.ansambellaine.ee

 

 

 

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700