5. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: trummirütmid toovad  sisemise põlemise

 Sombuse sügisaja muudab särtsakamaks peagi Tallinnas algav trummifestival “Maailmatrumm”, mis pakub publikule kuulamiseks killukest India ja Senegali muusikast ning meie oma trummarite virtuoossusest.

Sel aastal esimest korda publiku ette jõudva festivali idee autor on ettevõtmise produtsendi Heili Vaus-Tamme sõnul Eestis elav löökpillimängija Brian Melvin.

“Tema tuli Tallinna Filharmooniasse sellise jutuga, et teeks löökpillifestivali. Nüüd on ta meil maailmapäeva kunstiline nõustaja ehk siis tema ideid oleme kasutanud ja edasi arendanud,” selgitas Vaus-Tamm.

Kilde Indiast ja Senegalist

Ettevõtmine on jagunenud kolme päeva peale. Algab see kõik neljapäeval kell 19 Rock Cafés maailmapäevaga. Sellele järgneb trummituleöö ning festivali võtab kokku klassikapäev.

“Järgmisel aastal üritame kasvada ja korraldada ka džässipäeva,” lausus Vaus-Tamm lootusrikkalt.

Tänavu juhatavad trummifestivali avapäeva sisse India, Senegali ja Eesti muusikud ning tantsijad.

“India plokis esitab tantsijatar Jamila oma kava koos Arno Kalbusega, ühe Eesti tablamängijaga. Kuna Lõuna- ja Põhja-India muusika on niivõrd erinevad, et neid on esinejate sõnul täiesti võimatu ühendada, on neil selles plokis kaks osa – Põhja-India kava ja Lõuna-India kava,” selgitas Vaus-Tamm.

Sellele järgneb temperamentne Senegali löökpillimängijate Ismailma Sane, Pape Sarri ja Yamar Thiami ning Eesti Brian Melvini East-West Rhythm Bandi esinemine. 

Sujuvalt läheb maailmapäev Rock Cafés üle trummituleööks, kus suurepärase show lubab publikule anda Peeter Jõgioja.

“Ta korraldab oma ülesastumise teises pooles trummi­karaoke ja laseb publikul ka ise kaasa mängida. Tema kunst ja suhtumine on hoopis teistsugused kui klassikalistel trummimeestel ja löökpillimängijatel. Seda on kindlasti põnev jälgida,” lausus produtsent.

Klassikapäeval noodid ette

“Üldse püüame me näidata löökpille võimalikult erineva kandi pealt. Esimene päev on etniliste pillide päralt, teisel päeval saab publik näha atraktiivset vaatemängu ja kolmandal kuuleb klassikalisemat trummimängu,” selgitas Vaus-Tamm.

Klassikapäev on eestvedaja sõnul kirjapandud muusika esitamise päev.

Kui maailmapäeval kedagi nooti piilumas näha ei saa, siis viimasel päeval küll, sest ettekandele tulevad Toru Takemitsu “Rain tree” lööpillitriole ning kaks esiettekannet Gavin Bryarsi löökpillikvinteti esituses – “One last bar then Joe can sing” ja “New York”.

Viimase teose esitamisse on kaasatud ka Tallinna Kammerorkestri laiendatud koosseis.

I trummifestival Eestis “Maailmatrumm”

11.–13. novembril Tallinnas Rock Cafés ja Kumus

Kavas: maailmapäev, trummituleöö ja klassikapäev

u Piletid: 100–200 kr

www.filharmoonia.ee

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700