12. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: uus galerii alustab jaapani kunstiga

NO99 teatris avatud Temnikova ja Kasela galerii avapauk on jaapani moodsa maalikunsti näitus, mis toob vaatajani tööd, kus segatud nii ida kui ka lääne kultuuri traditsioonid.

Kunstnik Olga Temnikova ja ärimees Indrek Kasela uus ettevõtmine pole enam mingi uudis. Mõni aeg tagasi avatud näitus NO99 teatris andis hea võimaluse jõuliselt avalikkuse ette tulla ja ennast laiemale ringkonnale tutvustada.

Siiski ei hakka Temnikova ja Kasela galerii näituste korraldamisega regulaarselt tegelema, ütleb Temnikova. Põhirõhk on aktiivne suhtlus nii Eesti kui ka välismaa erakogude omanikega. Selline galeriimudel on Eesti kunstimaastikul esmakordne. Erinevalt paljudest teistest eragaleriidest tahavad Temnikova ja Kasela enda oma riigipoolse toetuseta pidada. Eks tulevik näitab, kuidas nad hakkama saavad.

Galerii esimene näitus tutvustab kahte moodsat kunstnikku. O Jun on Jaapani üks tuntumaid kunstnikke. Takeo Hanazawast oodatakse talle järelkasvu. Mõlema tööd olid väljas suvisel Vilniuse maalitriennaalil, mistõttu oligi hea võimalus neid enne tagasipöördumist ka Tallinnas näidata.

Laias laastus võib vist öelda, et kui jaapani kunstnik pole juhuslikult Euroopas või Ameerikas kunsti õppinud, siis on tal säilinud see omapärane jaapanlik tunnetus. Samas ei tahaks ühtegi kunstniku enam tänapäeval mingi rahvuse või riigiga siduda.

O Juni tööde vaatamine ei vii mõtteid sugugi ida poole, sest neis on nii palju muud olulist. Mis täielikult pilgu O Juni maalidele vangistab, on nende läbinisti nihkes kompositsioon ja värvivalik. Need ei näi mingeid reegleid järgivat, aga mõjuvad samal ajal nii rafineeritult kui ka kohmetult.

O Juni tööd haaravad pilku, kuna silm saab aru, et seal on midagi totaalselt valesti. Ja selles peitubki nende võlu – piiratud on tegelikult ainult meie nägemisviis, mida surutakse lapsepõlvest peale kindlatesse normidesse. O Jun lõhub need.

Kui O Jun on kontseptualist, minimalist ja abstraktsionist, siis Takeo Hanazawa tööd on narratiivsed ja – ehk siinkohal oleks see sobiv – ka rohkem jaapanlikud. Igal Hanazawa pildil on oma saamislugu, mis on kombinatsioon jaapani ja lääne kultuuri tekstidest ja sümbolitest.

Hanazawa on külluslik ja kasutab ohtralt kullavärvi, millel on jaapani traditsioonilises maalikunstis eriline tähendus.  

O Juni ja Takeo Hanazawa näitus

Näitus jääb avatuks

28. novembrini

Temnikova ja Kasela galerii asub NO99 teatris (Sakala 3)

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700