15. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lugeja küsib: kui pikalt peab koondamisest ette teatama?

Küsimus: Millal on õige aeg anda üle töölepingu lõpetamise/koondamise teade.  Olen kuulnud erinevaid variante, aga milline neist see kõige õigem on?  Mulle ulatati 01.11.2010 lepingu lõpetamise teade alates 01.12.2010  seoses töökoha sulgemisega. Kas see kuuajaline vahe on õige või peab seda ette teatama varem kui 30 päeva?

Vastus: Töölepingu lõpetamise/koondamise teade on töölepingu seaduse (edaspidi TLS) mõistes töölepingu ülesütlemisavaldus. Koondamine on tööandja poolne erakorraline töölepingu ülesütlemine majanduslikel põhjustel. Töölepingu võib üles öelda kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis ülesütlemisavaldusega. Vorminõuet rikkudes tehtud või tingimuslik ülesütlemisavaldus on tühine.

Tööandja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda TLS § 97 lõikes 2 sätestatud etteteatamistähtaegu järgides.

Erakorralisest ülesütlemisest peab tööandja töötajale ette teatama, kui töötaja töösuhe tööandja juures on kestnud:

1) alla ühe tööaasta – vähemalt 15 kalendripäeva;

2) üks kuni viis tööaastat – vähemalt 30 kalendripäeva;

3) viis kuni kümme tööaastat – vähemalt 60 kalendripäeva;

4) kümme ja enam tööaastat – vähemalt 90 kalendripäeva.

Kollektiivlepinguga võib ette näha eelpool nimetatust erinevad etteteatamistähtajad.

Kui tööandja teatab ülesütlemisest ette vähem, kui on seaduses sätestatud või kollektiivlepingus kokku lepitud, on töötajal õigus saada hüvitist ulatuses, mida tal oleks olnud õigus saada etteteatamistähtaja järgimisel (TLS § 100 lõige 5). See on eelkõige keskmine töötasu iga vähem ette teatatud tööpäeva eest.

 

Autor: Urve Vilk, Kaia Taal

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700