19. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: setu kultuuri pidupäevad Eesti erinevais paigus

Järgmine ja ülejärgmine nädal on setude kultuuri päralt – nende muusika kõlab täna Viljandis toimuval suurel setude peol, järgmisel nädalal aga Värskas, Tartus ja Tallinnas, kus ettekandele tuleb sümfoonia “Peko”.

Setumaa tervikuna on pärl, mille kultuuriline pärand väärib ikka ja jälle tutvustamist nii lähedal kui ka kaugel. Sestap korraldabki pärimusmuusika keskus täna kõigi setude kultuuri austajate rõõmuks peo, kus võimalik osaleda setude laulumängudes ja õppida nende tantse. Kontserdil esinevad Värska naiste leelokoor ja meeskoor Liinatsuraq, tantsumuusika päästab valla ansambel Klapp.

Järgmine nädal jätkub sama tempokalt. Publiku ette jõuab sümfoonia “Peko”. “Minu jaoks on tegu juba teise Setumaast inspireeritud teosega. Paari aasta eest kandsime Urvaste kirikus ette teose, mis kandis pealkirja “Peko esä”,” meenutas helilooja Erki Meister.

“”Peko esä” kirjutamiseks tegi mulle ettepaneku sünnipärane setu Aivar Piirisild. Mõte oli kujutada ühe setu tsura elutee tähtsamaid sündmusi muusikalises vormis. Aivari jaoks oli “Peko esä” justkui heliline kummardus kohale, kus asuvad tema juured. Teose vastuvõtt aga oli siin niivõrd soe ja südamlik, et Setumaa teema jäi mu hinge helisema ning nüüdne suurvorm on esimesele üsna loogiline jätk,” selgitas ta.

Selle teose aluseks on rahvaluuletekstid, mis on pandud tänapäevasesse helikeelde. Kasutatakse ka setude rahvaviise. Esituskooseisuks on kammerorkester, millele lisatud rahvamuusikainstrumente, ning laulavad neli tenorit solistidena ja segakoor.

Sümfoonia “Peko” on umbes tunni aja pikkune neljaosaline teos. Loogiliselt jätkab ta oratooriumis “Peko esä” alustatud liini ehk setu mehe elukäigu kujutamist. Erinevus seiseb selles, et sümfoonias ei keskenduta ainult mehele, vaid pigem mehe-naise suhtele. Selleks on ideaalselt kasutatavad setude rahvaluulevärsid.

Sümfoonia on kirjutatud naturaalpillidele. Dirigeerib Hirvo Surva.    

Suur setu pidu

19.11 kl 19 Viljandis pärimusmuusika aidas

Piletid: 60–100 krooni,  www.folk.ee

Sümfoonia “Peko”

26.11 kl 19 Värska kultuurikeskuses?

27.11 kl 19 Tartu ülikooli aulas?

28.11 kl 19 Tallinna lauluväljaku klaassaalis ? 

Piletid: 50–100 krooni www.kalevikammerkoor.ee 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700