3. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Euroopa parimatele jagatakse Tallinnas filmiauhindu

Homme õhtul jagab Euroopa filmiakadeemia Tallinnas Solarise keskuses järjekorras 23. Euroopa filmiauhindu.

Auhinnagala tõotab tulla igati põnev, sest väärt filme, mis auhindu püüdma lähevad, on palju. Ka PÖFF on suurt hulka neist, mis Eesti kinolevisse pole jõudnud, viimaste päevade jooksul publiku ette toonud.

Äramärkimist väärivad nende seas näiteks film “Honey”, mille režissöör on Semih Kaplanoglu, samuti Iisraeli film “Lebanon”, mille lavastaja ja stsenarist on Samuel Maoz, ning Olivier Assayase “Carlos”.

Kõige suuremat auhinnasaaki läheb püüdma aga Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia ühistööna valminud “The Ghost Writer” ehk “Variautor”, mille lavastajaks Roman Polanski ja osatäitjateks sellised filmitööstuse number üks staarid, nagu Ewan McGregor, kes kandideerib muide ka parima meesosatäita auhinnale, Pierce Brosnan ja Kim Cattrall. See film jooksis hiljuti ka Eesti suurimates kinodes.

Lisaks suurejoonelise ürituse Eesti pinnale jõudmise rõõmule saab auhindade jagamisel hoida pöialt ka ühele kodumaisele filmile. Selleks on “Püha Tõnu kiusamine”, mille kunstniketandem Markku Pätilä ja Jaagup Roomet kandideerivad Euroopa parima filmikunstniku preemiale.

Tänavu juba 23. korda jagatavatele auhindadele panid 1988. aastal aluse tuntud Rootsi režissöör Ingmar Bergman, Saksa filmimeister Wim Wenders ja rida teisi Euroopa filmitegijaid.

Euroopa filmiauhindade pidulik jagamine toimub igal teisel aastal Berliinis, vahepealsetel aastatel aga mujal riikides. Suursündmust on võõrustanud ka näiteks London, Pariis, Rooma ja Barcelona, Varssavi.

Euroopa filmiauhinnad 2010 toob Solarise punasele vaibale sadu nimekaid väliskülalisi, teiste seas nii tuntud filmistaare kui ka tunnustatud kinomehi, üritust saabuvad Tallinna kajastama mitusada välisajakirjanikku ja kaamerasilma maailma eri otstest. Sündmust kannab üle Eesti Televisioon ning üritusele on võimalik otseülekandena kaasa elada ka veebis.

4. detsembril Nokia kontserdimajas

Otseülekannet saab vaadata ETVst kl 19.00–21.00 ja 21.15–22.40 ja veebist aadressil europeanfilmawards.eu.

Info: europeanfilmacademy.org

Valik erinevate kategooriate nominenteEuroopa film 2010

“Honey” (Türgi/Saksamaa)

“Of Gods and Men” (Prantsusmaa)

“The Ghost Writer” (Prantsusmaa/Saksamaa/Suurbritannia)

“Lebanon” (Iisrael)

“The Secret in Their Eyes” (Hispaania/Argentiina)

“Soul Kitchen” (Saksamaa)

Euroopa režissöör 2010

Olivier Assayas, “Carlos”

Semih Kaplanoglu, “Honey”

Samuel Maoz, “Lebanon”

Roman Polanski, “The Ghost Writer”

Paolo Virzi, “The First Beautiful Thing”

Euroopa filmikunstnik 2010

Paola Bizzarri & Luis Ramirez, “I, Don Giovanni”

Albrecht Konrad, “The Ghost Writer”

Markku Pätilä & Jaagup Roomet, “Püha Tõnu kiusamine”

Euroopa meesnäitleja 2010

Jakob Cedergren, “Submarino”

Elio Germano, “Our Life”

Ewan McGregor, “The Ghost Writer”

George Pistereanu, “If I Want to Whistle, I Whistle”

Luis Tosar, “Cell 211”

 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700