3. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Pidu katku ajal

Linnateatris etenduv “Jumala narride vennaskond” edastab sõnumit, et kui ümberringi on surm ja häving ja nagunii midagi selle vastu parata ei saa, siis on mõistlikum pühenduda sellele, et maailma rõõmu juurde luua.

Näitlejaterohkeim lavastus

Põhjendatud ootusi tiivustab ka lavastaja Elmo Nüganeni nimi, kelle fantaasia on alati olnud väga suurejooneline ja lendav ning kes suudab etenduste ülesehitamisel aina uusi lahendusi välja mõelda.

Tegemist ühe näitlejaterohkema lavastusega, mis linnateatril repertuaaris on olnud. Näitlemistudengite kõrval löövad etenduses kaasa ka linnateatri professionaalsed näitlejad. Tegelaskujusid on laval isegi rohkem kui nelikümmend.

Etenduse tegevus toimub keskaegsel Prantsusmaal, kus möllab katkuepideemia. Tegevuse keskmes on munk nimega Flote, kes koondab enda ümber rändnäitlejate trupi, et just süngete olude kiuste inimestele veel sedagi vähest rõõmu pakkuda, mis nad näitemängudega vaatajaile tuua saavad.

Jumala narride vennaskond on nimetus, mis trupile nende hullumeelsena näiva tegevuse tõttu külge jääb. Laval on näha nii vaatemänge, mida trupp pakub, n-ö teatrit teatris, kui ka vennaskonna lavavälist igapäevaelu. Ja seda kõike ajastule viitavate rekvisiitide taustal.

Tallinna linnateatri suhtekorraldusjuhi Kristiina Garan­cise sõnul on “Jumala narride vennaskond” eriline teatritükk, mis võib saada üsna vastakaid hinnanguid.

“Teemakäsitlus võib tunduda ehmatav ning inimesed reageerivad sellistele olukordadele väga erinevalt,” ütles Garancis.

“Ühtede jaoks on liiga valus, kui surma ja katku üle naerdakse, teiste jaoks on see hoopis vabastav. On kaks võimalust – sa kas halised ja sured või võtad maailma naeru ja rõõmuga, olgu see maailm siis milline tahes,” lausus ta.

Mõrkjas komöödia

Kuigi “Jumala narride vennaskond” on nimetatud komöödiaks, pole see kindlasti komöödia klassikalises mõttes (mõrkjat huumorit on selles siiski tubli annus).

Samas ei ole see ka tragöödia, vaatamata sellele, et pisargi võib vaatajale aeg-ajalt silma tulla.

Kindel on see, et “Jumala narride vennaskonda” vaadates igav ei hakka. Etenduse vorm on dünaamiline ja tegevusterohke. Etteaimamatud lahendused ning kohati ootamatu tekst teeb jälgimise põnevaks.

Peter Barnes – “Jumala narride vennaskond”

Esietendus 4. detsembril

Tallinna linnateatri Põrgulaval

Lavastaja: Elmo Nüganen

Osades: EMTA lavakunstikooli 25. lennu üliõpilased, Argo Aadli, Aleksander Eelmaa, Epp Eespäev, Alo Kõrve, Allan Noormets jpt

Piletid: 295 krooni

 

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700