3. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Valus lugu Aafrika riikide ebainimlikest tavadest

Film “Kõrbelill” räägib loo supermodell Waris Diriest, tema teekonnast Somaalia karjuseperekonnast maailma moelavade ümber sähvivate välklampide valgusvihku ja ÜRO erisaadikuks.

Lugu on kõike muud kui heas mõttes meelelahutus. See on tõsine ja paneb mõtlema, kuna puudutab valusalt inimõiguste temaatikat.

Filmi aluseks on modelli elust pajatav samanimeline bestseller, mis nägi ilmavalgust 1998. aastal ja mida on müüdud rohkem kui 11 miljonit eksemplari.

Filmi fookuses on Waris Dirie elusaatus, mis viis ta lapsena Somaaliast Londonisse ja sealt juba maailmaareenile.

Kui Waris oli 13-aastane, tahtis isa panna ta mehele meesterahvale, kes oleks vanuse poolest talle vanaisaks sobinud. See otsus noorele neiule ei meeldinud. Ta astus enda eest välja ja põgenes kodust.

Oma vanaema abiga jõudis ta Londonisse, kus asus tööle burgerirestorani koristajana. Ühel päeval jäi ta oma eksootilise välimusega silma tuntud fotograafile Terence Donovanile, kes juhatas tüdrukule kätte teeotsa moemaailma kulisside vahele. Ent Warise tõeline elutöö algas tema enda sõnul alles siis, kui ta alustas valusa minevikuga silmitsi seistes ÜRO erisaadikuna võitlust oma kodumaa naiste julma kohtlemise, ümberlõikamise vastu, mida ta ise kolmeaastasena koges.

Filmi sisu avab silmi ning peaks puudutama suurema osa kinopubliku õrnemaid hingekeeli, kusjuures säärasest ümberlõikamisest ei pruugi mõni vaataja midagi teadagi. Teemaarendus on tempokas, tuues kahe tunni jooksul välja kõik olulised seigad, mis rääkimist vajavad, et loo tõsidus ja samas helgem pool – vedamine – ilmsiks tuleksid.

Ühe naise eluloo kaudu saab aimu paljude teiste naiste ilmselgelt kohutavatest läbielamisest.

Filmi tehniline pool on hea. Nauditavad on nii kaamera-, režissööri- ja kunstnikutöö kui ka helirežii.

Kahes keskkonnas (Londonis ja Somaalias) jooksev lugu pakub pildiliselt väga kauneid kaadreid, vastandumist linna- ja maaelu, läänemaailma ja Aafrika tavade, rikkuse ja vaesuse, tuntuse ja tundmatuse, mõistmise ja mittemõistmise, võimaliku ja võimatu vahel.

Ka näitlejad on head tööd teinud. Esiletoomist väärib muidugi peategelast kehastava ja päriselus samuti supermodelli leiba teeniva Liya Kebede mänguoskus, mis ei jäänud karvavõrdki võltsiks ega võikaks.

Kui miski natuke kripeldama jäi, siis oli see punkti panemine seal, kus kinokülastajana oleks tahtnud näha asjade edasist kulgu – Warise tööd ÜRO saadikuna. Loodud on ka temanimeline fond, mis ümberlõikamisele kui endiselt tavalisele nähtusele valgust heidab

Kõrbelill”

8/10

Režissöör: Sherry Horman

Osades: Liya Kebede, Sally Hawkins, Craig Parkinson, Timothy Spall jt

Kinodes alates 19.11

.

 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700