7. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

11 olulist tarbijatrendi 2011 aastaks 

Briti firma trendwatching.com on juba aastaid analüüsinud tarbijate käitumisi ja pannud kokku nn trendiennustusi. Juhtimine.ee vahendab nende poolt hiljuti välja pakutud 11 tarbijakäitumise trendi, mis juba on olemas või mida hakkame 2011 aastal nägema:

1. Brändid muutuvad lahkemaks. Päris asjade tegemine, head soovid ja inimlik lähenemine on need vahendid, mis inimesi puudutavad. 2011 aastal näeme kuidas järjest enam firmasid hakkab selles suunas liikuma.

2. Urbanomics ehk jätkuv linnastumise mõju. Ühest küljest annavad maailma 100 suuremat linna 30% maailma SKP-st ja peaaegu 100% innovatsioonist. Teisest küljest tähendab see jätkuvat inimeste linnadesse asumist. Linnastunud inimene on tarbijana julgem, varmam proovima uusi lahendusi aga ka nõudlikum ja informeeritum.

3. Permanentne hinnaralli. Infotehnoloogia, nutitelefonid ja sotsiaalmeedia tagavad selle, et nii hinnainfo kui ka tarbijate hinnangud levivad kiirelt. Uue tähenduse saavad koos ostlemised ja kupongidepõhised kampaaniad.

4. Hiina või BRIC tarbijatele suunatud tooted. Paljud firmad toovad turule uue laine tooteid ning isegi brände, mis on loodud just uute ning arenevate turgude tarbijate vajadusi arvestades.

5. Online staatuse sümbolite levik. Blogi või Twitteri jälgijate arv või Facebooki sõprade arv ning loodud sisu on kujunemas staatuse sümboliks. Kuum kaup on kõik, mis aitab seda eksponeerida - näiteks oma tviitidest koostatud ja trükitud ajakiri, Facebooki sõprade piltidega tassid jmt.

6. Tervise jätkuv ja kasvav tähtsustamine. Mõnede tarbijagruppide jaoks saab tervis ja sellega seonduv veelgi olulisemaks. Vastavatelt toodetelt ja teenustelt eeldatakse pigem kurbuse ennetamist (isegi elukvaliteedi tõstmist) kui haiguste ravimist.

7. Sotsiaalne suust-suhu turunduse kasv. Senine suust-suhu saab uue tähenduse - sarnaste huvide ja tarbimisharjumustega inimesed jagavad, loovad, kiidavad, laidavad ja kommenteerivad enda ja teiste ostu-. ja tarbimiskogemusi senisest palju suuremale tarbijaskonnale.

8. Suuremeelsuse tärkamine. Tarbijad hindavad järjest enam brände, mis annavad ühiskonnale ka tagasi - tegelevad heategevusega, toetavad nõrgemaid, on abiks ja toeks. Seda hakatakse ka eeldama ka arenevate turgude brändidelt.

9. Planeeritud spontaansus. 24/7 kihav linna(m)elu pakub kogu aeg võimalusi mitmeteks erinevateks tegevusteks. Kui see seguneb asukohapõhisteteenustega, siis ongi käes kiired ja spontaansed otsused ühe või teise tegevuse kasuks.

10. Super-ökotoodete levik. Ökoloogiline lähenemine on ja jääb valitsuste ja firmade üheks prioriteediks. 2011 aastal hakkame nägema senisest enam tooteid, mis mitte ainult ei arvesta keskkonnamõjusid vaid on ka super head - tarbijad ei tee toodetele "allahindlust" funktsionaalsuse või mugavuse osas. Seega peavad tooted arenema.

11. Vähem omamine muutub popiks. Kõik asju, mida vajame ei ole vaja omada - on soodsam ja mugavam kui need on olemas meie jaoks sellel hetkel kui vajame, aga see ei eelda tingimata, et me neid asju omame. Kasutajat ootava jalgrattad ja ka autod on mõnel pool suurlinnades juba olemas - see on laienev trend.

 

Autor: Urve Vilk, Juhtimine. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700