8. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, mis on psühholoogiline hügieen

Psühholoogiline hügieen on sama oluline kui kehaline. Samamoodi nagu hoolitseme oma keha eest, kaitseme teda riiete ja majaga, toidame kvaliteetse toiduga, hoidume tervisele ohtlikest teguritest, peaksime hoolitsema ka oma vaimu ja hinge eest, vahendab Bioneer.ee.

Vaim ja hing vajavad ka toitu ja kaitset ja aegajalt suurpuhastust. Kõik samad tegurid, mis mõjutavad keha, võivad mõjutada ka psühholoogilist tervist: toitumine, õhu puhtus, ekstreemsed ilmastikutingimused, ümbritsevad materjalid… Tegurid, mis vahel arvatakse mõjutavat vaid psühholoogilist heaolu – näiteks rasked emotsioonid, tunnetatud võimetus kontrollida ebameeldivaid tingimusi enda ümber -, mõjuvad kahjustavalt ka südamele ja võivad lühendada eluiga.

Hygieia oli Kreeka tervisejumalanna ja tema nimest tuletatud sõna hügieen tähendab tervise hoidmist ja edendamist. Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) sõnastab vaimse tervise mõiste kui heaolu seisundi, milles inimene realiseerib oma võimeid, suudab toime tulla elu normaalsete stressidega, suudab produktiivselt ja viljakalt töötada ja oma kogukonda panustada.

Nii kehaliseks kui psühholoogiliseks terviseks on ülioluline kosutav uni. Kõike seda, mis soodustab head und, nimetatakse unehügieeniks. Emotsionaalne hügieen puudutab kõike, mis aitab hoida emotsionaalset tervist. Psühholoogilise tervise jaoks olulise tähtsusega on ka infohügieen, mis tähendab endasse lastava info suhtes teadlik olemist.

Ka kehaline hügieen mõjutab psühholoogilist heaolu – kui inimene oma keha eest hoolitsemise unarusse jätab, siis tikub ka masendus ja ükskõiksus elu suhtes ligi. Vahe erinevate hügieeni liikide vahel on hägune ja osaliselt on nad kattuvad.

Infohügieen

Inimese ümber on igal hetkel tohutus koguses infot, mida keegi ei suuda teadlikult korraga tervikuna haarata. Igaüks keskendub mingile osale infokogumist ja tõlgendab seda oma vaatenurgast, varasemate kogemuste ja tõlgenduste valguses. Seepärast on sama olukord erinevate inimeste jaoks erinev kogemus.

Vali infovälja, milles viibid. Seltskond, meedia, raamatud, filmid, listid, foorumid, koolitused – milliseid väärtuseid soovid nende abil oma elus kinnitada? Infoväli on nagu meri, mis lihvib inimest nagu kivikest. See ümbritseb inimest igal pool, kuid inimesel on võimalik valida paljude erinevate väljade vahel ja ise oma panusega uut luua või olemasolevaid kinnitada ja võimendada.

Pööra ise ja juhi teiste tähelepanu ilusale ja heale enda ümber. Martin E. P. Seligman kirjutab raamatus „Ehe õnn“ teadlasest, kes uuris inimeste moraalset vastikustunnet. Pikapeale tüdines ta pidevast negatiivsusest ja hakkas uurima hoopis õilistamist – kuidas heale tähelepanu juhtimisega saab tõsta inimeste õilsust. Nähes teisi midagi head tegemas, suureneb ka inimese enda valmisolek head teha ja näha.

Eriti laste puhul on oluline juhtida nende tähelepanu rõõmustavatele pisiasjadele – kuidas valgus seina tooni soojendab või läbi puulehtede paistab, kuidas valguslaigud põrandal liiguvad, vikerkaart ja tähti vaadata, tasakesi linnukese tegemisi jälgida, otsida tänaval rõõmustavaid inimesi ja mõelda, mille üle nad võiks rõõmustada… Kui ei ole harjunud ilusat märkama ja otsima, siis alguses võib raske tunduda, aga peale alustamist tuleb järjest uusi mõtteid.

Väldi teiste inimeste pea kasutu negatiivse infoga täitmist. Kõike ei ole vaja välja öelda ja edasi rääkida. Jällegi eriti laste puhul on oluline jälgida, et ei valataks neid üle mitte-eakohase infoga. Lapsel ei ole tausta, et mõista igapäevaseid uudiseid, vägivaldseid filme, täiskasvanute nalju… Vahel vanemad mõtlevad, et lihtsalt juures olev laps ei saa aru, millest suured räägivad, aga katked jutust, filmidest, raamatutest jäävad mällu ja kui keegi neid lahti ei selgita, siis laps tõlgendab neid ise vastavalt oma arusaamisele ja see võib tekitada psühholoogilisi probleeme.

Emotsionaalne hügieen

Emotsionaalse hügieeni moodustavad sündmuste tõlgendamine, tähendus, tänulikkus, andestamine / mõistmine / minevikul minna laskmine, mitte liigselt emotsioonides sorkimine, kõrgemale heale keskendumine, oma võimete rakendamine, lõdvestumine.

Positiivsed ja negatiivsed mõtted ei saa täita samal hetkel sama ruumi. Nad võivad vahelduda aga mitte korraga olla. Mida rohkem aega ja ruumi teadlikult positiivsega täita, seda vähem jääb kohta enesehaletsusele, halvustamisele, süüdistustele, negatiivsete stsenaariumide loomisele mõttes jms. Mõtetest saavad tunded, mis annavad elule värvingu. Mõeldud mõtted ja välja öeldud sõnad loovad õhustikku. Oma mõtteid saab käigu pealt märgata ja korrigeerida, ümber sõnastada ning sõnu enne välja ütlemist valida.

Kui tunded löövad üle pea kokku, siis on vaja kõigepealt veidi aega sügavalt hingata, seejärel võimalusel värskes õhus liikuda (kasvõi ümber maja joosta) ja mõelda, mis on päriselt oluline.

Kas praegune probleem on väärt tormamist, ärritumist, haavavaid sõnu, käega löömist? Ka aastate pärast tagasi vaadates? On leitud, et avalikult väljendatud vaenulikkus soodustab südamerabanduse teket. Viha pidamine kahjustab eelkõige pidajat. Hoia ennast.

Oma elu positiivsetes toonides kirjeldavad ja siiralt naeratavad inimesed elavad kauem, nende abielud on õnnelikumad ja kestavad kauem. Altruism, võime rahuldust edasi lükata, tulevikulootused ja huumorimeel ennustavad suuremat sissetulekut, elurõõmu, tarmukat vanuripõlve ja õnnelikku abielu. Kestva õnne saavutamiseks ei piisa hetkeliste õnnetunde kogemuste suurest hulgast, negatiivsete kogemuste vähesusest ega korras tervisest. Väga oluline on sündmuste tõlgendamise viis ja see, mida kogetus rõhutatakse.

Kui ka olukorda alati valida ei saa, siis oma suhtumist ja käitumist mingis olukorras saab. Ja see määrab inimese elukäigu.

Teistele head soovimine parandab sisemist kliimat. Näiteks võib tänaval vastu tulevatele inimestele mõttes head soovida. Enne magama jäämist lähedastele helgelt mõelda. Ei tohi teistele inimestele tugevalt soovida konkreetseid asju või lahendusi, nad peavad ise oma elu elama ja valikuid tegema. Võib soovida lihtsalt head. Kui oled usklik, siis palvetamine on tõestatult harjumus, mis soodustab tervist, eluga rahulolu ja pikemat eluiga nii palvetajale endale kui ka neile, kelle eest palvetatakse. Lastega on hea koos mõelda inimestele, kes vajavad toetust, joonistada neile kaardi, küpsetada kooki vms.

Teiste aitamine viib tähelepanu enda muredelt ära. Võib ka juhtuda, et teisi aidates hakkavad enda mured järjest väiksemaks jääma.

Tegele vabatahtliku töö või heategevusega või lihtsalt aita kedagi igapäevaelu käigus. Teise aitamise tunne soojendab kogu päeva. Tõeline heaolu tuleneb oma võimete rakendamisest millegi hea nimel. Alati on läheduses midagi, mis ootab tegemist ja keegi, keda saab aidata. Töö ei saa kunagi ilmast otsa.

Kui tunned, et armastust on vähe, siis anna ise armastust – nii endale kui teistele – ja see mitmekordistub.

Tänulikkus parandab elukvaliteeti. Pea tänulikkuse päevikut, mõtle enne magama jäämist õhtul kõige hea ja ilusa ja kasuliku ja õpitu peale, mis päeva jooksul on olnud.

Leia endale eeskuju, kel on mingeid iseloomujooni, mida tahad endas arendada. Uuri, kuidas tema neid jooni kasutab. Loe inspireerivaid elulugusid.

Kui ei tea, mida teha, siis hakka lihtsalt midagi tegema ja selgus tuleb lähemale. Liiga pikk tegevusetus mürgitab meelt ja vähendab elujõudu.

Õpetaja Lauri soovitus Kevades „Kui ei jõua tervet ülesannet, tee pool, aga tee ise“ on ka psühholoogilise tervise juures oluline. Vaja on olla järjekindel ja kannatlik ka siis, kui tundub, et ei liigu edasi. Areng ei ole enamasti ühtlane jada, vaid toimub hüpetena, milleni viib palju katseid ja läbikukkumisi. Seda näeb kasvõi vaadates, kuidas väike laps kõndima õpib. Variant, et kui kohe ei õnnestunud, siis enam ei proovi, ei tule üldse kõne alla. Vannitäis vett ei murenda kaljut, kuid aastaid tilkhaaval langev vesi tekitab süvendi.

See on oluline võrdlus mõlemat pidi – nii negatiivsete mõtete ja valikute koguneva mõju kui ise positiivse loomises järjekindel olemise osas. Hoidu tilkhaaval kogunevast stressist, mis ei leia lahendust.

Vahel on vaja korraks peatuda ja vaadata seda teed, millel elus liigume. Millise raja oma jälgedega jätame ja kuhu samamoodi jätkates jõuda võime? Kas see on kooskõlas teega, mida tahaksime käia? Kas on vaja mõningaid samme muuta? Oluline on tunda oma vajadusi ja piire. Kuula oma keha ja intuitsiooni, hoia oma tervist. Ole enda vastu hea. Sinu käes on võti Sinu unistuste ellu.

Autor: Urve Vilk, Kirjutab bioneer.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700