10. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: NO 99 pakub nalja ja palju

NO99 uus lavastus “Võtame uuesti!” tõestab, et nalja saab teha ka nii, et see ei tundu odava komöödiana.

Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semperi ühistööna valminud “Võtame uuesti!” on komöödia, mis peaks rahuldama ka üleskruvitud ootuste ja nõudliku (teatri)maitsega teatrikülastajaid. Selle saavutamiseks on etendust küllaltki hoolikalt ette valmistatud, märkis Ojasoo.

Lavastajate endi jaoks on “Võtame uuesti!” ajutine kursimuutus eksperimentaalse teatriprojekti “Ühtse Eesti suurkogu” liinist, millele juba uue aasta kevadel järge on oodata.

“Pärast “Ühtse Eestiga” teatri piiride kompamist tundsime, et on vaja teha n-ö teatri teatrit. Frayni farss oma commediadellarte’like selgete karakteritega ja absurdselt tiheda tegevustikuga sobis selleks väga hästi. Samas on “Võtame uuesti” vajalik kõrvalsamm enne märtsis esietenduvat lavastust “The rise and fall of Estonia”, mis on teatri selle aasta suurprojekt ja moodustab mõttelise paarisrakendi “Ühtse Eestiga”,” selgitas Ojasoo.

Küsimusele, miks NO99 üldse komöödiat teeb ja kas “Võtame uuesti!” teatri senisest repertuaarist liialt ei erine, andis Ojasoo pärast väikest mõttetööd vastuseks, et komöödiažanri kasuks otsustamise põhjused olid nii kunstilised, sotsiaalsed kui ka majanduslikud.

“Turunduses on vist selline väljend nagu “sihtgrupi laiendamine”. Võiks eeldada, et just seda me farsiga taotleme, kuid päris nii see pole,” kinnitas Ojasoo.

“Loomulikult võivad meie saali tulla nüüd kõik komöödiaaustajad, kes varem on pidanud silmad häbi täis pimedail Kalamaja tänavail ihaldatud naljanatukese poole ekslema, kuid veel enam on see lavastus mõeldud kõigile neile intellektuaalidele, kes arvavad, et nad teavad, milline teater ja NO99 peavad olema. Tulge saali, lõdvestuge meie ebamugavatel toolidel ja vaadake, mis laval toimub,” kutsus Ojasoo publikut üles teatrielamust otsima.

Et elamus võimalikult kirgas saaks, soovitas Ojasoo vaatajail teatrisse tulla võimalikult eelarvamustevabalt ning jälgida etendust uudishimuliku pilguga.

“Alati on hea, kui vaadatakse seda, mis laval on, mitte ei oodata seda, mis kodust tulema hakates tundus, et seal võiks olla. Suurepärased näitlejad teevad värvikad rollid ja seda, kuidas nad seda teevad, peabki vaatama,” arutles lavastaja.

Etenduse sisulahenduste kirjeldamisel jäi Ojasoo kidakeelseks, väites, et komöödia puhul on oluline üllatusmoment, mis selgub kohapeal. “Algus ja lõpp on olemas mitmel tasandil, samas tegevuslikult näeb publik kolm korda esimest vaatust,” andis Ojasoo etenduse kohta vihjeid.

“Võtame uuesti!” on hoogne komöödia, mille õnnestumiseks on lavastajad suurt tähelepanu pööranud tehnilisele täpsusele ning näitlejate ajastusele.

Michael Frayn –“Võtame uuesti!”

Lavastajad-kunstnikud Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper

Esietendus toimus 4. detsembril teatris NO99

Piletid: 225 krooni

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700