14. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lugeja küsib: kas tööandja võib keelduda terve puhkuse korraga andmisest?

Küsimus: Mul on kaheaastane laps. Tööandja teatas aasta alguses, et tema ei saa mulle puhkust 28 kalendripäeva korraga välja anda, et temal ei ole selleks raha ning hakkas jaanuaris rääkima osade kaupa antavast puhkusest. Kas mul on ikkagi õigus saada 28 kalendripäeva puhkus järjest ja mulle sobival ajal? Ma sooviksin seda võtta novembris-detsembris. Mitu päeva ma pean oma puhkusesoovist tööandjale ette teatama?

Vastus: Eeldatakse, et töötaja iga-aastane puhkus on 28 kalendripäeva (põhipuhkus), kui töötaja ja tööandja ei ole leppinud kokku pikemas põhipuhkuses või kui seadus ei sätesta teisiti.

Töölepingu seaduse paragrahv 55 kehtestab töötaja iga-aastase põhipuhkuse pikkuse, mis on täistööaja ja osalise tööajaga töötajatel sama.

Töölepingu seaduse paragrahv 69 sätestab puhkuste ajakava regulatsiooni. Puhkuste ajakava tuleb koostada iga kalendriaasta kohta ning selle määramisel võtta arvesse töötajate soove, mis on mõistlikult ühildatavad tööandja ettevõtte huvidega. Siiski peab tööandja arvestama puhkuse soove, mis tulevad töölepingu seaduse § 69 lõikes 7 nimetatud isikutelt ja sätestatud olukordades, näiteks vanemalt, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last, nagu Teie. Tööandja selgitab töötajate soove puhkuste ajakava koostamisel ja enne töötajatele teavitamist.

Töötaja kaitse on tagatud sellega, et kui tööandja ei ole puhkuste ajakava koostanud, võib töötaja nõuda puhkust igal ajal, teavitades sellest tööandjat 14 kalendripäeva ette kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Töötaja õigus jääda puhkusele 2-nädalase etteteatamisega on põhjuseks, miks tööandjad peaksid koostama puhkuse ajakava ja tegema selle töötajatele teatavaks võimalikult aasta alguses. Puhkuse ajakava eesmärk on anda mõlemale poolele võimalus tööd ja puhkust ette planeerida.

Põhipuhkuse 28 kalendripäeva võib poolte kokkuleppel kalendriaasta sees jagada osadeks. Taolise kokkuleppe olemasolul peab vähemalt ühe puhkuseosa pikkuseks olema 14 kalendripäeva. Töölepingu seaduse paragrahv 68 lõike 5 järgi on tööandja õigus keelduda puhkuse andmisest lühemate kui 7-päevaste osadena, mis aitab vältida puhkuse põhjendamatut osadeks jagamist ja seeläbi puhkamise aja pikendamist.

Selgitusest tulenevalt, puhkuste ajakava koostamisel pidi töötaja tööandjale oma puhkusesoovist teada andma. Kui töötaja tööandjale oma puhkusesoovist teada ei andnud ja tööandja on puhkuste ajakava juba koostanud ja töötaja puhkuse ajakavasse kinnitanud, siis saab töötaja puhkust muul ajal kasutada ainult kokkuleppel tööandjaga. Kui tööandja ei ole üldse puhkuste ajakava koostanud või on töötaja puhkuste ajakavast välja jätnud, siis on töötajal võimalus võtta puhkus temale sobival ajal, teatades puhkuse kasutamisest tööandjale 14 kalendripäeva ette kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Kui tööandja ei arvestanud töötaja sooviga, kuigi töötaja oma soovist tööandjat teavitas, võib töötaja nõuda puhkust igal ajal, teavitades sellest tööandjat 14 kalendripäeva ette kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis.

Autor: Urve Vilk, Sirje Aava

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700