17. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Endla näitab teatri köögipoolt

Pärnu teatri uus lavastus “Teatrikomöödia“ piilub väikelinnateatri kulisside taha ja näitab, kuidas sünnib üks lavastus.

Lavastaja Enn Keerd selgitas, et tegemist on looga, mis näitab ühe näidendi lavale toomise protsessi kahe kuu jooksul. “Alustame lugemisproovidest kuni lõpuks jõuab lugu välja õnneliku esietenduseni. Kõik see on nagu teatris ikka – arusaamatused, emotsionaalsed pinged, meeleheide ning lõpuks siis eufooria ja õnnetunne, kui lavastus õnnestub,” rääkis Keerd.

Näidendi “Teatrikomöödia” autor on Soome-Rootsi teatrimees Bengt Ahlfors, kes on olnud nii dramaturg, teatrijuht kui ka lavastaja ja samuti astunud üles näitlejana. “Mis teeb asja sümpaatseks, on see, et Ahlfors suhtub inimestesse, kes teatris töötavad, äärmise empaatiatunde, hoolivuse ja armastusega. Ta saab kõigest aru, nähes nende puudusi, intriige ja egoismi, aga ta on kuidagi leebe ja pehme nende nähtuste suhtes,” märkis Keerd.

Küsimusele, miks ta just selle tüki valis, vastas Keerd, et kuigi materjal oli juba pikemat aega olemas, andis Endla teatri juubeli saabumine õigustuse teha säärane sisekaemus. Alguses hoidis teda tagasi ka teadmatus, kui palju võiks lavastus publikut huvitada või kõnetada.

“Mulle meeldib, kui teatrist räägitakse asjatundlikku juttu,” arutles Keerd teatri kunstilikkuse arusaama üle. “On levinud seisukoht, et pea kõik teavad, mida peaks lavastama ja kuidas tuleks mängida. Teatriprotsessi tegelikust toimumisest on inimestel ikka ääretult vähe aimu ja arusaamist,” arvas ta.

Keerdi sõnul on see lugu otsekui teatriõpik: ühelt poolt kuiv ja targutav, teisalt üsna lõbus, heatahtlik ja palju informatsiooni sisaldav, tuues esile nii koomilise kui ka tõsisema poole teatrielust. “Arutatakse selle üle, mis teater on, miks me seda teeme, kuidas me peaksime seda tegema, kas peaksime publiku maitsega kaasas käima või tegema seda teatrit, mida me ise teha tahaks, ja kas me teeme sotsiaalselt teravaid asju,” sõnas ta.

Rääkides telgitagustes toimuvast, kinnitas Keerd, et need situatsioonid, mis “Teatrikomöödias” ette tulevad, on veidi kokku kuhjatud, kuid mitte üle paisutatud. “Teatritegijatel valmivad küll lavastused ka ilma kõrgpingete ja melodramaatiliste hetkedeta, aga nad on siiski olemas. Tahaks näidata seda, kui tõsine ja töine protsess on ühe lavastuse kokkupanek tegelikult. Naeru on seal loomulikult ka, aga teatritegemist võetakse ikkagi väga tõsiselt. See on siiski töö.”

“Teatrikomöödia” sihtgrupp on lai, kõik teatrihuvilised on saali oodatud.

“Teatrikomöödia. Stseene lavatagusest elust”

Autor: Bengt Ahlfors

Lavastaja: Enn Keerd

Osades: Carmen Mikiver, Kaili Viidas, Karin Tammaru, Ireen Kennik, Tambet Seling, Jüri Vlassov, Lauri Kink ja Indrek Taalmaa

Esietendus 18. detsembril

www.endla.ee

Autor: Urve Vilk, Catriona Taruste

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700