17. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Kunsti radikaalne uuendaja – CoBrA

Tallinna kunstihoone tutvustab järjekordset peatükki Euroopa Teise maailmasõja järgse avangardi ajaloost.

Näitus “CoBrA & Co” on väljapanek samanimelise rühmituse loomingust ja selle loomingu mõjust järgmistele põlvedele. Väljapaneku on kokku pannud professor Denis Laoureux ja Harry Liivrand.

Rahvusvaheline kunstnikerühmitus CoBrA tegutses aastatel 1948–1951 ja koondas kolme riigi, kolme linna kunstnikke, millest ka rühmituse nimi: Copenhagen, Brüssel ja Amsterdam. Copenhagen oli kobra pea, Brüssel keha ja Amsterdam saba.

CoBrA hakkas tegutsema ajal, kui Jackson Pollock teiselpool Atlandi ookeani oma legendaarse action-painting’uga juba tuntust oli jõudnud koguda. Aastakümneid või isegi -sadu kunstimekana valitsenud Pariis oli sõjajärgses Euroopas oma staatuse minetanud ning uueks kunstikeskuseks oli saanud New York, kuhu paljud loomeinimesed sõja eest pakku olid pugenud.

Seda on oluline silmas pidada, sest nüüd, kus kõige uuemad tuuled puhusid New Yorgist, oli vana Euroopa äkitsi esimest korda paar sammu kogu melust maas. Need sammud tegi aga kiiresti järele CoBrA, kes hakkas Ameerikas valitsenud abstraktse ekspressionismiga jõudsalt sammu pidama.

Kirjasõna kaunistamaks CoBrA kunsti

CoBrA ja teised sellega seotud kunstnikud valdasid peale värvi ja vormi ka sõnakunsti. Nii mõnedki neist on kirjutanud teoreetilisi traktaate oma nägemusest kunstist. Tabavamad read rikastavad ka Tallinna kunstihoone näitust.

Abstraktsionismi igavesele probleemile viidates on Raoul Ubac kirjutanud: “Jääb üle teada saada, kas maalimine võib lähtuda iseendast, kaotamata sealjuures pika aja jooksul oma sisu.”

“CoBrA & Co”

Tallinna kunstihoones,

Vabaduse väljak 8

Näitus jääb avatuks 22. jaanuarini

 

 

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700