Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 21. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötajate majutuskulud - kas erisoodustus?

Küsimus: Ehitusettevõtte ehitusobjektid asuvad erinevates Eesti maakondades. Transpordi- jm kulude kokkuhoiu huvides üüritakse töömeestele ehitusobjekti läheduses korter. Töötajate töölepingus on töö tegemise kohaks Eesti. Kas töötajatele renditud korteri kulud on erisoodustus? Kui töölepingu kohaselt on töö tegemise kohaks ettevõtte asukoht ehk Tallinn, kas sel juhul käsitletakse töötajatele renditud korteri kulusid lähetuskuludena?

Vastus: Kui tööandja üürib töötajate majutuseks seoses töötajate töölähetusega korteri, siis ei ole tegemist erisoodustusega, kui majutuskulu töötaja kohta ööpäevas ei ületa Eesti-sisese töölähetuse korral 1200 krooni. Töölähetus eeldab töötaja saatmist väljapoole töölepingus määratud töö tegemise kohta. Töölepingu seaduse § 20 kohaselt eeldatakse, et töö tegemise koht lepitakse kokku kohaliku omavalitsuse üksuse täpsusega. Kui töölepingus on töötaja töökoht Eesti, siis Eesti-siseselt töölähetust ei teki ning otstarbekas oleks muuta töölepingut, viies selle kooskõlla töölepingu seaduse §ga 20.

Kui töölepingu kohaselt on töötaja töökoht Tallinn, siis Tallinnas tööl olles ei ole tegemist töölähetusega ja sellisel juhul on töötajale Tallinnas elamiseks üüritud korteri kulude kandmine tööandja poolt erisoodustus. Väljapoole Tallinna töölähetusse saatmise korral peab tööandja katma töötaja majutuse kulu ning kui majutuskulu töötaja kohta ööpäevas ei ületa Eesti-sisese töölähetuse korral 1200 krooni, siis erisoodustust ei teki. Töölähetuse ajaks töötajate majutuseks võib tööandja üürida ka korteri.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele audiitorbüroo KPMG Baltics OÜ.

 

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700