22. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lugeja küsib: kui kiiresti peab tööandja välja maksma töövaidluskomisjoni määratud summa?

Küsimus: Kui töövaidluskomisjon on väljamõistnud valesti makstud palgasumma ja hüvitise, siis kelle poole peaks pöörduma, kui ei ole ühe kuu jooksul seda summat minu pangaarvele makstud? Töövaidluskomisjoni otsuses ei ole ka konkreetset kuupäeva, millal tööandja peaks ära maksma. Seal on kirjas ainult see, et edasi kaebamise õigus on 30 kp. Ma ei saa ju ka kusagilt kontrollida, kas tööandja on selle edasi kaevanud või mitte? Palun natuke abi.

Vastus: Individuaalse töövaidluse lahendamise seaduse § 24 lõige 1 sätestab, et töövaidluskomisjoni otsusega mittenõustumisel võivad vaidlevad pooled pöörduda sama töövaidluse läbivaatamiseks maakohtusse ühe kuu jooksul, arvates töövaidluskomisjoni otsuse ärakirja saamise päevale järgnevast päevast.

Töövaidluskomisjoni (edaspidi TVK) otsus jõustub pärast eelpool nimetatud kohtusse pöördumise tähtaja möödumist, kui kumbki pool ei esitanud avaldust maakohtusse või viivitamatult selles osas, mida kohustab TVK otsus.

Kui tööandja pole asunud otsust täitma, on Teil õigus pöörduda otsuse täitmiseks avaldusega piirkondliku kohtutäituri poole. Kohtutäiturite kontaktid leiate Justiitsministeeriumi kodulehelt.

Selleks, et saaksite pöörduda otsuse täitmiseks avaldusega kohtutäituri poole, peate taotlema otsuse teinud TVK-lt otsusele jõustumismärget. Taotluse võib saata ka posti teel või elektrooniliselt. Taotluse vormi leiate Tööinspektsiooni kodulehelt.

Pärast taotluse saamist teeb TVK sekretär järelpärimise maakohtule tuvastamaks, kas pooled on antud vaidluses pöördunud kohtu poole. Kohtust vastuse saamine võib aega võtta 2-3 päeva. Kui tuvastatakse, et otsus on kohtus vaidlustatud, jõustumismärget otsusele ei lisata ja taotlejale teatatakse sellest kirjalikult. Jõustumismärge lisatakse otsusele üksnes siis, kui on tuvastatud, et otsust ei ole kohtus vaidlustatud

Autor: Urve Vilk, Kaia Taal

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700