27. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui suusamäel juhtub õnnetus

Enne mäesuusareisile sõitmist tasub mõelda ka võimalikele õnnetustele suusamäel – kui peaksid viga saama ja arstiabi vajama, siis kuidas katad välismaal viibides kulud arstiabile? Kas piisab Euroopa ravikindlustuskaardist või vajad ka meditsiiniabi kindlustust?

Euroopa ravikindlustuskaart antakse Eesti Haigekassas kindlustatule tasuta (kaart kehtib Euroopa Liidu riikides ja mõnes liitu mittekuuluvas riigis). Kaarti saad taotleda enne reisileminekut haigekassast, vahendab Finantsinspektsiooni tarbijaveeb minuraha.ee.

Euroopa ravikindlustuskaardi olemasolu ei tähenda siiski seda, et kogu arstiabi, mida sa Euroopas saad, on kõikides riikides, kus kaart kehtib, tasuta. Mõnes riigis katab Euroopa ravikindlustuskaart kõik haiglaravi kulud, mõnes tuleb maksta voodipäeva tasu või eraldi tasu operatsioonipäeva eest. On riike, kus küsitakse arsti visiiditasu vms. Need summad on riigiti erinevad, ulatudes mõnesajast kroonist mitme tuhande kroonini. Selle kohta, kui suured võivad olla arstiabi puhul omavastutustasud näiteks Soomes või Rootsis, saad infot Haigekassa kodulehelt. Selle info abil saad otsustada, kas sulle on jõukohane maksta omavastutustasud oma taskust või tuleks kaaluda meditsiiniabi kindlustuse ostmist.

Meditsiiniabi- ehk tervisekindlustus on mõeldud kulude hüvitamiseks, kui kindlustatu reisil ootamatult haigeks jääb või õnnetusse satub.

Üldjuhul tuleb spordiga tegelemine kindlustusavaldusele kirja panna

Mäesuusareisile sõites on oluline teada, et enamus kindlustusseltse on oma meditsiiniabi kindlustuse tingimustesse kirja pannud, et kui reisi jooksul tegeletakse mäesuusatamise või lumelauaga sõitmisega, tuleb seda kindlustusavaldusel eraldi märkida, et kindlustuskaitse kehtiks ka suusatades juhtunud õnnetustele. Teisisõnu: tuleb juurde osta lisakindlustuskaitse ning selle eest eraldi maksta.

Samas on ka seltse, kes pakuvad tavareisikindlustuse puhul kaitset mäesuusatamisel juhtuda võivate õnnetuste eest ja eraldi lisakindlustust juurde osta ei ole vaja. Ka juhul, kui sul on krediitkaart ja sellega pakuti kaasa reisikindlustus, siis loe tingimused enne suusareisile sõitmist läbi: kas kindlustuskaitse kehtib ka mäesuusatamisel juhtuda võivatele õnnetustele või ei.

Kuigi kindlustuslepingu sõlmimine on muutunud väga lihtsaks – valiku saab langetada näiteks kindlustusmaakleri vahendusel või mõne seltsi kodulehel enda kindlustushuvi kohta veebivormi täites – tuleb enne „Sõlmin lepingu“ nupule vajutamist tingimused läbi lugeda ja mõelda, kas need vastavad sinu huvile. Kuna erinevad kindlustusseltsid pakuvad erinevate tingimustega reisikindlustust, tasubki enne lepingu sõlmimist aega võtta ja soovitavalt vähemalt kolme pakkuja tingimusi võrrelda.

 

Mida silmas pidada meditsiiniabi kindlustuse puhul?

Pööra tähelepanu meditsiiniabi kindlustuse kindlustussumma suurusele, mis peaks katma sinu võimaliku haigestumise kulud reisil olles. Kindlustussumma suuruse pakub välja kindlustusselts: sõltuvalt seltsist võib see olla kas lepingus juba kindlaks määratud või saad valida paari-kolme summa vahel.

 

Pööra tähelepanu sellele, mida meditsiiniabi kindlustus hüvitab. Üldjuhul hüvitatakse vältimatu arstiabi, sh omavastutustasud ning hädavajalikud arsti määratud ravimid, samuti uuringud, haiglaravi ning haige transpordikulud välismaal ja sealt koju. Kui sul on ka Euroopa ravikindlustuskaart, siis neid kulusid, mis hüvitatakse Euroopa ravikindlustuskaardi alusel, kindlustus ei hüvita.

 

Pööra tähelepanu sellele, mida meditsiiniabi kindlustus ei hüvita. Meditsiiniabi kindlustuse eesmärk on aidata sind haigestumise või õnnetusjuhtumi puhul, kuid kindlustuslepingus on alati loetletud ka välistused, mille puhul hüvitist ei maksta. Välistustena võivad olla kirjas näiteks plaaniline ravi, kroonilise haiguse ägenemine, õnnetusse sattumine joobeseisundis. Suusareisile minnes tasub teada, et üldjuhul ei hüvita kindlustus kahju, kui õnnetus juhtus väljaspool märgistatud ehk ametlikke nõlvu või suusaradasid sõites.

 Kui sinuga peaks reisil õnnetus juhtuma või haigestud, võta esimesel võimalusel ühendust oma kindlustusseltsiga

. Kui maksad arstiabile kulunud summad esialgu ise kinni, hoia tšekid ja arved alles, sest kohustus oma kulusid tõendada on sinul.

 

Loe meditsiiniabi kindlustusest lähemalt siit.

Erinevate seltside kindlustustingimusi aitab võrrelda reisikindlustuse küsimustik.

Autor: Urve Vilk, Finantsinspektsiooni tarbijaveeb minuraha.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700