31. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ennustus: 2011. aasta tähtsündmused

Vaata, mida Äripäev ennustab Jõululehes järgmiseks aastaks.

JAANUAR

1. Saabub kauaoodatud euro ja sellega kaasneb suur tarbimisšokk – jaekaubanduse käive kukub 30% nagu Slovakkiaski. 

3. Hommikul kohtuvad linnakohtu ukse taga Toomas Annus ja Jaanus Rahumägi, algab suur võidujooks, kumb saab esimesena ajakirjandust hageda. Rahumägi kasutab idamaiseid võitluskunste ja võidab. Kuna adrenaliin on tal kõvasti tuju tõstnud, otsustab ta Äripäevalt nõuda ühe asemel kaks miljonit eurot.

Ööl vastu 5. jaanuari levib kuulujutt, et kuna eripensionäridele maksti pensioni endises summas, kuid uues vääringus, siis saab pensioniraha õhtuks otsa. Puhkeb paanika. Edgar Savisaar jagab Tallinna TV otse-eetris “juhuslikult” valitud pensionäridele sularaha.

18. Selgub, et läbi on löödud ka kogu kuritegelik sularaha, algab säästuaeg.

20. Jaanus Rahumägi teatab, et terrorioht Eestis pole kasvanud. Robert Antropov on temaga nõus.

 29.–30. Andrus Ansip läbib suuskadel kogu oma valimisringkonna.

VEEBRUAR

4. Rahvas tuleb poodidesse tagasi, kaupmehed hingavad kergendatult ning lükkavad talvekaupade totaalse allahindluse aprilli. 

18. Rahvas kaob taas poodidest.

24. Presidendi vastuvõtul tohib pildistada vaid Sirp.

25. Lähenevaid valimisi silmas pidades teatab Ansip, et Eesti majanduskasv jõuab kohe 10 protsendini, ning kuulutab Eesti vabariigi maailmamajanduse lipulaevaks.

26. Savisaar ütleb, et see pole tegelikult nii, jättes taas täpsustamata, mis asi ja kuidas see tegelikult siis on.

 MÄRTS

1. Jüri Käo teeb ettepaneku palkade tõstmiseks, et siseturgu elavdada. Ametnike kõrvad lähevad kikki.

6. Valimised võidab Andrus Ansip, kes saab üksinda riigikogus 51 kohta. Edgar Savisaar väidab Meritoni hotellis ajakirjanikele, et tegelikult võitis valimised hoopis tema.

14. Peale pikki koalitsioonikõnelusi otsustab Ansip, et moodustab valitsuse enda paremast ja halvemast küljest. Koalitsioonileping tuleb pikk, olulisemateks eesmärkideks nimetatakse lume sulamist ja tohutut rikkust kõigile.

15. Algab vaikiv ajastu. Nii sõnavabaduses kui ka seadusloomes astutakse uued sammud autoritaarse riigi poole, seaduseelnõusid ei kooskõlastata enam isegi ministeeriumitega. 

21. Valitsus tõstab tulu-, käibe- ja sotsiaalmaksu.

22. Kõik Eesti kütusemüüjad tõstavad üksteisest sõltumatult bensiini hinda 10%.

23. Tallinna Soojus tõstab toasooja hinda.

28. Valitsus tõstab alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi.

APRILL

1. Avaliku sektori palgatõus saab pärast valimisi hoo sisse – viidatakse eraettevõtjate (Jüri Käo) soovitustele.

21. Soojalaine (keskpäeval näitab termomeeter +3) sulatab Padaorus välja viimasedki autokatused.

MAI

9. Hispaania teatab, et ei suutnud refinantseerida viimaseid võlakirju, pensionid on välja maksmata. Riik teatab sisulisest pankrotist, appi tõttab Euroopa Liit. Eestil tuleb Hispaaniat toetada kahe miljardi euroga. Kuna viimase poole aastaga on Eestil tulnud samas suurusjärgus eurosid anda ka Iirimaale, Itaaliale, Kreekale, Portugalile, Lätile ja Afganistanile, otsustab valitsus müüa Eesti Energia, Eesti Raudtee, Estonian Airi ja pool Tallinna linna.

20. Kõik kütusefirmad tõstavad üksteisest sõltumatult hinda 10%.

21. Juba teine soojalaine käimasoleval aastal sulatab lume lõplikult.

JUUNI

5. Hiina lennukompanii Hainan Airlines ostab Estonian Airi ja hakkavad toimuma otselennud Shanghaisse. Millegipärast selgub juba kahe nädala pärast, et siiapoole sõitvad lennukid on sajaprotsendilise täitumusega, sinnapoole ei lenda keegi. Euroopa Liidu juhid hakkavad muretsema – saadetakse laiali esimene memo soovitusega asjaolusid menetlema hakata.

26. Noorte laulupeo eel lepivad ära Laine Jänes ja Neeme Järvi.

JUULI

1. Jänes dirigeerib üksinda kõik noorte laulupeo kontserdid. Järvi lahkub taas Eestist.

2. Viimane Eesti kurikael kolib programmi “Talendid koju” raames Marbellast Eestisse tagasi.

6. Konkurentsiamet paljastab Õllesummeril suure õllekauplejate kartelli.

20. Teist päeva kestev kuumalaine ei anna rahvale rahu, nõutakse külmemat kliimat. Marek Strandberg, kes on vahepeal saanud kliima- ja energiaagentuuri juhiks, teatab, et rohkem rohelisi riigikogus lahendaks selle probleemi kiirelt. Vihula vallavanem Marko Pomerants ütleb, et tema pole süüdi.

AUGUST

5. Eestis on kullabuum. Riigis pole leibkonda, kes poleks soetanud kulda. Meelis Atonen muutub üleni kullaläikeliseks. Eesti elanikud lähevad üle kullastandardile.

20. Savisaar laseb Tallinnasse püstitada veel kaheksa vabadus- ja kaks käokella. Karmi hanke võitnud Tauno Kangro läheneb ülesandele loominguliselt ning teeb vabaduse ja käod seekord puhtast kullast. Mõtteis aga mõlgub Kangrol grandioosne kullast ratsanik, kes seisaks, uhke hobu süles, keset Tallinna lahte. Visandi nimi on esialgu lihtsalt “Meer”.

21. Kriisi tagajärjel devalveerub euro USA dollari ja jeeni suhtes 30%, Savisaar süüdistab selles Ansipit, kes omakorda teeb ettepaneku minna üle jeenile ja dollarile.

SEPTEMBER

1. Ansip, Jänes, Aaviksoo ja Lukas kaaluvad Tartu nimetamist Eesti pealinnaks. 

9. Äripäeva rikaste TOPi võidab Alar Tamming. Annus vihastab.

20. Ilves valitakse taas kord presidendiks, rahva tungivale soovile vastu tulles toimuvad ka üldrahvalikud presidendiproua valimised, võidab Evelin Ilves.

OKTOOBER

1. Tallinna kesklinnas alustatakse uue kõrghoone ehitamist. Räägitakse, et “kuningas” kippuvat kuule.

20. Ekspressgrupp ja H. H. Luik müüvad Delfi salapärasele Läti investorile, sahistatakse Kalle Norbergi nimega.

NOVEMBER

1. Lumi tuleb maha. Kriisikomisjon tuleb kokku ja leiab üksmeelselt, et Pomerants pole süüdi.

 22. Äsja taas kolmekümneseks saanud Anu Saagim paljastab end ajakirja Elukiri kaanel.

DETSEMBER

21. Elektri hind kahekordistub.

22. Tallink veab eestlasi Soome asju ostma, kuna sealne hinnatase on siinsest juba odavam. Et põrgukülm on Soome lahele kenakese jää peale teinud, saab Soome Tallinki taksodega.

24. Jõuluvana toob Ansipile uued suusad.

Autor: Urve Vilk, Äripäev

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700